'Zonder bomenkap blijft er geen groen over'

Nieuws! Heb je iets nieuws? Dit is de plek.
Post Reply
User avatar
Roy Nijman
Nieuw
Nieuw
Posts: 10
Joined: 21 Jan 2008, 14:25
Location: Eibergen
Contact:

'Zonder bomenkap blijft er geen groen over'

Post by Roy Nijman »

OOSTERBEEK - Het lijkt een paradox: bomen kappen om het groene landschap te behouden. Toch is dat de voornaamste reden die de gemeente Renkum noemt om sommige bomen juist te kappen. "Als we alle bomen laten afsterven, is er later geen groen meer over" , zegt Johanna Pijpers van het Milieu Educatie Centrum.

"Door na de kap jonge bomen te planten, blijft de groene aanblik ook voor volgende generaties behouden", meent ook Erwin Vink, beleidsmedewerker groen en verantwoordelijk voor de groenvoorzieningen van de gemeente. Over het kapbeleid van de gemeente ontstond de laatste weken veel discussie toen 81 beuken gekapt werden aan de Kerklaan in Doorwerth. Hoewel een zelfde aantal jonge exemplaren geplant werd, is het aanzicht van de laan op korte termijn wezenlijk veranderd.

"We willen de lanen zeker behouden, maar daar gaat tijd overheen", zegt Vink. "Het probleem in Oosterbeek en Doorwerth is dat veel beuken in dezelfde periode zijn geplant, waardoor ze nu tegelijk hun omslagpunt bereiken, de tijd dat ze aan vervanging toe zijn. Daardoor lijkt het nu alsof de gemeente nu alleen maar kapt." Alle oude bomen op de Van Tienhovenlaan in Oosterbeek moeten er ook aan geloven. Veertig beuken maken plaats voor 72 nieuwe, die scholieren tijdens de Nationale Boomfeestdag op 5 en 6 maart gaan planten. Drie jaar geleden is een deel van de bomen aan de laan al gekapt en vervangen door beuken van zeven jaar oud.

Sommige stammen van de gekapte beuken zien er nog goed uit, maar volgens Vink hoeft dat niet te betekenen dat ze gezond zijn. "Het rottingsproces is niet altijd aan het zaagvlak te zien, want een boom kan ook in het midden afsterven. Je kunt dat zien als de boom minder blad heeft."

Volgens wethouder Dirk van Uitert is het niet altijd mogelijk alleen de zieke beuken te kappen. "Dat proberen we wel, maar de stam van een beuk verbrandt in het zonlicht. Als er ineens een boom ontbreekt in een rij, dan missen de bomen ernaast zijn schaduw." Vink: "Je kunt een berk dan wel inpakken met jute, maar dat gaat niet in een hele laan. Bovendien is de beschutting van de beuken tegen de wind weg als meerdere bomen uit een rij worden gehaald." De leemgrond in Oosterbeek en Doorwerth is uitermate geschikt voor beuken, omdat leem het regenwater vasthoudt. Dat is nodig omdat de wortels van beuken niet diep genoeg reiken om bij het grondwater te kunnen komen. De droogte in de zomer van 2005 en het voorjaar van 2006 heeft grote schade toegebracht aan de beukenlanen. Toch verwacht Vink niet dat het veranderende klimaat een probleem wordt voor het beukenbestand. "Je kunt beuken een beetje vergelijken met mensen. Oude mensen worden eerder ziek, dat is met oude beuken ook zo. Jonge beuken zoals we hier gaan planten, passen zich sneller aan veranderingen aan. Dat doen ze in Nederland al honderden jaren."


Bron: www.gelderlander.nl
Post Reply