Page 1 of 1

bliksem inslag versplintert boom

Posted: 26 Nov 2017, 14:51
by honda_power
Een naar schatting zestig jaar oude Larix in het Wilhelminaplantsoen ofwel Engelse Park in Hoorn is tijdens een korte maar hevige onweersbui zaterdagavond versplinterd door blikseminslag. Tegelijk viel in een deel van de buurt korte tijd de stroom uit. Her en der in het Venenlaankwartier gingen autoalarmen af.

Over een oppervlakte van zeker honderd meter liggen stukken van de boom. Het achtergebleven stuk stam oogt alsof de boom met reuzenhand is afgescheurd.

Even na elf uur was er één ontzettend harde klap, vertelt Lida Hoogzaad, die in de Drieboomlaan woont en zondagmorgen in het park haar hondje Jonny uitlaat. ,,Gelukkig was ik gisteravond net terug toen het onweer losbrak. Het duurde vijftien seconden, was daarna even stil en toen nog een klap, maar de eerste heeft dit volgens mij veroorzaakt. Je moet hier niet zijn als het onweert. Als je in de buurt loopt als dat gebeurt ben je hartstikke dood.’’

Volgens Jelle Blaauw, die ook poolshoogte komt nemen, zat er geen tijd tussen donder en bliksem. ,,Dit is als een bom ingeslagen! Die boom is niet eens verbrand.’’


Image

bron en origineel artikel https://www.noordhollandsdagblad.nl/hoo ... gelse-park

Re: bliksem inslag versplintert boom

Posted: 28 Nov 2017, 22:00
by Geert7
Ook al is het gevolg elke inslag in een boom weer indukwekkend, er is maar weinig energie voor nodig.

De boom is niet een heel goede geleider zoals een bliksemafleider van koper.

De boom heeft een weerstand waardoor de stroom door de boom omgezet kan worden in warmte. Hierdoor gaat water koken - in een deel van een seconde. Dat water wordt waterdamp wat veel groter is in volume. Hierdoor explodeert de boom.

Een boom opsplijten of klieven kost weinig energie. Met een bijl kan je een groot blok klieven op spierkracht.

"Bij een inslaande bliksem draagt de wolk ongeveer 11 gigajoule over aan de aarde."
https://wetenschap.infonu.nl/natuurvers ... abels.html

wikipedia...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbrandingswarmte
benzine heeft een verbrandingswaarde van 33E9 J/m^3 of 33GJ/kuub

Dus de energie van de inslag is ongeveer 1/3 kuub benzine, iets meer dan 333 liter. Ongeveer de verplanting van een middelgrote boom.

Maar de natuur doet 't in een deel van een seconde!