Kastanjeziekte en nu ook de Platanenziekte!

Discussie en vragen over alle onderwerpen behalve materiaal en veiligheid
Post Reply
Erik
Nieuw
Nieuw
Posts: 2
Joined: 06 May 2007, 20:17

Post by Erik »

De platanenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel(Gnomonia errabunda). Bij lage temperaturen en natte weersomstandig-heden in het voorjaar kunnen de schimmels die bladvlekkenziekten veroorzaken zich flink ontwikkelen. Er komen bruine vlekken op de bladeren en zwaaraangetaste bladeren vallen af, waardoor het net herfst lijkt. De boom hersteld zich zelf weer. De schimmel overwintert takkankers en in afgevallen blad, dus het blad opruimen zou dat het beste zijn.

Ik kwam nog een artikel op internet tegen:

Massaria-aantasting in Nederlandse Platanen

Er was al langer sprake van dat de aantasting eraan zat te komen, maar nu wijst alles erop dat de eerste Platanen in Nederland daadwerkelijk met de agressieve Massaria-aantasting zijn besmet.

De aantasting, die op grote schaal takbreuk in Platanen veroorzaakt, houdt boombeheerders in Duitsland al enkele jaren in de ban. De houtrotveroorzakende schimmel die de Massaria-aantasting veroorzaakt luistert naar de naam Splanchnonema platani.

Duitse onderzoekers, waaronder Dr. Dirk Dujesiefken (Institut für Baumpflege), deden onderzoek naar de Massaria-aantasting in de stad Mannheim. In de stad staan zo’n 5.000 Platanen die samen 20% van het totale straatbomenbestand uitmaken. Eén van de belangrijkste conclusies van de onderzoekers was dat door de grootschalige takbreuk in de Platanen de veiligheid in de directe omgeving van deze bomen niet meer gegarandeerd kon worden. De gemeente werd geadviseerd om de kronen van de Platanen sterk in te nemen om zodoende het risico op takbreuk tot een minimum te beperken. De kosten die de komende jaren nodig zijn voor het innemen van de kronen wordt geraamd op € 500.000,00 per jaar.

Het afsterven en daarmee breukgevoelig worden van takken die zijn aangetast door de schimmel Splanchnonema platani kan zeer snel verlopen. Uit onderzoek blijkt dat aangetaste takken binnen 2 tot 3 maanden van een gezonde tak een gevaarlijke risicotak kunnen worden. De diameter van de takken die worden aangetast loopt op tot wel 10 cm. Voornamelijk halfwas en volwassen bomen (40-70 jaar oud) worden aangetast. De standplaats en de groeiplaatsomstandigheden van de bomen lijken geen directe invloed te hebben op de vatbaarheid voor de aantasting. Bij aangetaste takken sterft, tot wel 50% van de takomtrek, het cambium af, waarna vervolgens het takhout wordt aangetast. Omdat in een groot aantal gevallen de aantasting in de bovenzijde van gesteltakken aanwezig is kan deze bij een visuele boomveiligheidscontrole vanaf de straat niet worden waargenomen. Het preventief controleren van Platanen met een hoogwerker op locaties met een hoge gevaarzetting zal om die reden overwogen moeten worden.

Twee verschillende ziektes
Jan-Willem
Nieuw
Nieuw
Posts: 4
Joined: 03 Jun 2007, 23:15
Location: Veenendaal
Contact:

Post by Jan-Willem »

Er is in Duitsland op grote schaal onderzoek uitgevoerd naar de Massariaziekte in Platanen door Prof. R. Kehr. Aanstaande dinsdag 5 juni zal Kehr op verzoek van onder andere ons bedrijf een lezing over deze, voor Nederland, nieuwe ziekte geven. Er zijn momenteel symptomen aanwezig bij Platanen in Limburg die ernstig doen vermoeden dat de ziekte reeds in Nederland actief is. De komende weken worden takken van deze bomen door experts onderzocht op aantasting door Massaria.
Meer informatie is te vinden op www.boominfodag.nl en op www.boomadviseur.nl (pagina's actueel) Na aanstaande woensdag zal er op de laatst genoemde website een verslag van de voordracht van Prof. R. Kehr te lezen zijn.
Jan-Willem
Nieuw
Nieuw
Posts: 4
Joined: 03 Jun 2007, 23:15
Location: Veenendaal
Contact:

Post by Jan-Willem »

Vandaag is door de Plantenziektekundige Dienst uit Wageningen de aanwezigheid van de Massaria aantasting in Nederland definitief bevestigd. Het betreft één van de Platanen in Limburg die door Algemene Bomendienst Limburg en Boomadviesbureau De Groot al enige tijd werden gemonitord.
Post Reply