honingzwam

Discussie en vragen over alle onderwerpen behalve materiaal en veiligheid
Post Reply
User avatar
R Schra
Reguliere Bezoeker
Reguliere Bezoeker
Posts: 219
Joined: 24 Oct 2007, 11:41
Location: Zeeuws-Vlaanderen

honingzwam

Post by R Schra »

Een aantasting van honingzwam in een beuk.

In een enorme beuk zitten tussen de wortelaanzetten op een 3 tal plaatsen de vruchtlichamen van honingzwam. Op de wortelaanzetten, stam en in de strooisel laag heb ik geen rhizomorfen aangetroffen. Behoudens dat de beuk de afgelopen 3 decennia langzaam achteruit gegaan is in conditie zijn er geen uiterlijke kenmerken van aantasting of instabiliteit.

Verder zijn er dus de afgelopen jaren geen andere aantasters waargenomen (bv reuzenzwam of tonderzwam)

Wat zijn de gevolgen voor de beuk op termijn, ik neem aan dat aantasting door honingzwam een ander beeld geeft dan door bv reuzenzwam en/of tonderzwam. Heeft iemand vanuit ervaring wat het schade verloop gaat, of kan zijn door honingzwam?
Attachments
h-01.jpg
h-01.jpg (59.39 KiB) Viewed 4033 times
h-03.jpg
h-03.jpg (54.61 KiB) Viewed 4032 times
h-02.jpg
h-02.jpg (65.31 KiB) Viewed 4031 times
User avatar
-WOUTER-
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2789
Joined: 29 Sep 2007, 10:14
Location: Vorstenbosch (noord brabant)
Contact:

Post by -WOUTER- »

Honingzwam is er in veel soorten en maten !
De aantasting kan door de gehele stam en wortelgestel zijn verspreid maar ook zeer lokaal dood-kwarrend hout verteren.
Naast de honingzwam heb je ook schubbige bundelzwam op de foto gezet. Deze heeft een minder heftig aantastingsbeeld dan de honingzwam, maar ook hier is er altijd sprake van aantasting.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan zou ik een nader onderzoek uitvoeren, wortelgestel controleren en eventueel een picus of iets dergelijks laten uitvoeren. Jaarlijkse controle is zowieso een aanrader.

succes :wink:
- climb fast, move slow -
User avatar
Pietje
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2303
Joined: 25 Sep 2006, 20:56
Location: Mierlo
Contact:

Post by Pietje »

Honingzwam is een heel "eerlijke" zwam: ze laat goed zien wat ze doet. De boom gaat veel eerder dood dan dat 'ie omvalt, iets wat je van Reuzenzwam en tonderzammen en zo niet kan zeggen! Honingzwam eet eigenlijk alleen cambium, dus als er schors loslaat is het foute boel.
De sombere honingzwam heeft ook schubben, die zou het ook nog kunnen zijn.

Bundelzwam is wel een spinthout-eter, al doet hij dat niet zo snel als tonderzwammen. Dus pas als de boom voor 3/4 rondom bundelzwammen heeft wordt het zorgwekkend.

Conditieachtertuingang kan gebeuren door tonderzwammen die nog geen vruchtlichamen hebben laten zien, om het wat ingewikkelder te maken. De achteruitgang in conditie is zorgwekkender dan de aantastingen van de zwammen op de foto. In de gaten houden. Voor Picus is het nog veel te vroeg. Wel graven naar de staat van de wortels.

Kun je achterhalen of er een mechanische oorzaak is waardoor de boom is "aangeslagen"? In principe is Honingzwam een zwakteparasiet...

Groetjes,

Peter
User avatar
R Schra
Reguliere Bezoeker
Reguliere Bezoeker
Posts: 219
Joined: 24 Oct 2007, 11:41
Location: Zeeuws-Vlaanderen

Post by R Schra »

Hallo,

bedankt zover voor wat betreft info over de schimmels en wat die dan wel/niet doen. Het is niet geheel duidelijk welke veranderingen de afgelopen decennia hebben plaatsgevonden. Mijn naspeuringen hebben opgebracht dat medio jaren 80 vorige eeuw er een groot aantal oude iepen in de nabijheid gerooid zijn, een reconstructie van de onderliggende weg en verder eigenlijk niks bijzonders. Bij de reconstructie van de weg zijn volgens de gemeente geen boomwortels beschadigd (ook tot hun verbazing). De beworteling gaat diep aan de kant van de weg, uit profiel opbouw blijkt dat er door de decennia heen behoorlijk is opgehoogd! Dat kan natuurlijk wel een (mede)probleem zijn. In ieder geval is op een diepte van ruim 1 meter een oude strooisellaag aangetroffen en deze zone is ook ruim doorworteld door fijne beworteling. Misschien dat door afbraak van een grote hoeveelheid oude stobben van de iepen in de nabijheid, de aantasting door schimmels op de wortels van de beuk ook meespeeld?
Post Reply