Tonderzwam

Bespreek boeken, foto's, docu's, filmpjes, enzovoort.
Post Reply
mijntuin
Nieuw
Nieuw
Posts: 3
Joined: 09 Oct 2013, 21:19

Tonderzwam

Post by mijntuin »

Heeft iemand hier ervaring wat te doen met een dikrand tonderzwam op een zware monumentale acer platanoides? Zwellichamen zijn aan de buitenkant zichtbaar en met een prikstok kom ik 1 meter diep in de holte. Tast de zwam ook het levend hout aan? Gr. Merijn
johannesm
Niet meer nieuw
Niet meer nieuw
Posts: 72
Joined: 10 Jun 2009, 19:11
Location: diest

Re: Tonderzwam

Post by johannesm »

Foto ? :)
User avatar
ludovanmil
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 1645
Joined: 28 May 2010, 20:04
Location: Den Dungen
Contact:

Re: Tonderzwam

Post by ludovanmil »

ben het met de vorige spreker eens, zonder enkele foto's wordt het niks, daarbij zo'n serieuze aantasting op een grote boom vraagt mijns inziens een beschouwing 'in real life' door een deskundig boomverzorger.
Een plaatje is 1 ding, maar het gaat om de standplaats, bodem , wat staat er om heen aan bebouwing? geschiedenis (graafwerkzaamheden - snoei ) etc.
Dus......ik zou een boomverzorger benaderen uit je eigen regio. Die kan ook de veiligheid beoordelen.
Verder....in het stadsbomen vademecum "Ziekten en aantastingen' staat de nodige achtergrond info. stukje daaruit : "Inwendig veroorzaakt de schimmel witrot, die de structuur van het hout afbreekt, waardoor dit zijn sterkte verliest. Vitale bomen kunnen de trage afbraak van het hout heel lang compenseren door jaarlijkse houtaangroei. Uiteindelijk wordt de boom gevoelig voor windworp en/of stambreuk. De Dikrandtonderzwam behoort tot de belangrijkste boomaantasters. "
Post Reply