Oude linde slachtoffer van gifmoord

Hierin vind je alle onderwerpen en reacties van het oude weblog.
Post Reply
User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

HARDERWIJK - 12 AUGUSTUS 2006 - Je kunt er de zaag inzetten of een bijl, maar stiekem een boom omleggen kan veel subtieler. Met een gifinjectie bijvoorbeeld. Dat is gebeurd met een ongeveer vijftig jaar oude en vijftien meter hoge linde in de Zeebuurt in Harderwijk. Het gevolg: de boom staat nog wel, maar er zit geen greintje leven meer in. Weghalen is het enige dat de gemeente nog rest en herinplant. Intussen speurt de politie naar de dader van de gifmoord.
De vergiftigde linde in de Zeebuurt is zo dood als een pier. Het enige dat de gemeente rest is het weghalen van de boom. Foto BRAM VAN DE BIEZEN
De linde in het perkje op de hoek van de Ir. Lelystraat en Laan 1940-1945 was altijd een overlever.In tegenstelling tot andere bomen in de omgeving werd hij gespaard bij een nieuwbouwproject. Ook toen er klachten kwamen van aanwonenden werd hij ontzien, maar tegen gif was hij niet opgewassen.Die klachten gingen over luizen in het blad of eigenlijk over hun kleverige uitwerpselen. Lastig als dat kleefspul steeds op je auto of terrasmeubels terecht komt, temeer omdat op luizenpoep honingdauw groeit, een kleine schimmel, waardoor het zwart kleurt.KnoflookDe laatste wijsheid is van Albert van der Weide, die is verbonden aan Copijn Utrecht, tuin- en landschapsarchitecten BV. Dit specialistische bedrijf werd ingeschakeld om de overlast binnen de perken te houden. De remedie bestond uit een knoflookpreparaat, dat werd geïnjecteerd in de kluit. Door de boom af en toe een ‘shot’ knoflook te geven zou de werkzame stof, een zwavelverbinding, in de bladeren gaan zitten waardoor die een stuk minder aantrekkelijk zijn voor bladetende en zuigende insecten, waaronder luizen.Of het middel, waarmee elders goede ervaringen zijn opgedaan, ook bij de bewuste linde zou werken, is niet bekend. Dit voorjaar, toen hij de eerste injectie kreeg toegediend, bleek dat de boom niet in het blad zat. Onderzoek volgde, waarbij al gauw werd gestuit op twee boorgaten. De gaten waren keurig dichtgesmeerd met een pasta. Toen dat werd verwijderd werd een vloeistof aangetroffen. Dat bleek gif te zijn, zo kwam aan het licht bij laboratoriumonderzoek. Tot welke groep het gif behoort is bekend, maar de exacte soort kon niet worden vastgesteld. In elk geval was het wel effectief, want de boom is zo dood als een pier.VerplantenOok de dader ligt op het kerkhof. Veel profijt heeft die overigens niet van zijn daad, want de de gemeente is van plan om op dezelfde plek opnieuw een grote boom te planten. Wijkbeheerder B. Borgman: ‘Dan praat je al gauw over een plataan of linde, want als het gaat om grote bomen zijn die het makkelijkst te verplanten’.
User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

Bert Plaat @ 22-08-2006 23:44:38:Ligt de dader ook op het kerkhof?

Heeft hij/zij van het gif gesnoept?

Heeft de boom op het juiste moment een tak laten vallen???

(?)

User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

Tamil @ 23-08-2006 20:03:36:Was ik ook erg benieuwd naar, maar er stond verder niets bij.



Misschien een echt oud Harderwijkse uitspraak! :-S



Maar Tree-Revance(evil) is wel een goeie
User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

Ramon @ 27-08-2006 14:37:38:"De dader ligt op het kerkhof" is geen Harderwijkse uitspraak. Maar een normaal Nederlands gezegde/spreekwoord wat eigenlijk wil zeggen "De dader is onbekend..."

(treehugs, ook voor al uw nederlandse lessen) ;)
User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

miklos @ 06-01-2007 20:37:58:Ik heb de boorgaten onderzocht en de stinkende vloeistof die in de gaten zat laten analyseren.

Het was meer te achterhalen om welke stof het ging maar ze konden wel aantonen dat er een zeer hoog gehalte bestrijdingsmiddel in zat.

De buurman moest hem kwijt. :(
Post Reply