slings

Alles over veiligheid en bescherming
Post Reply
romeo
Nieuw
Nieuw
Posts: 13
Joined: 30 Sep 2007, 17:37
Location: Amsterdam

slings

Post by romeo »

Hey Fooks,

Ik had een vraagje. Ik ben dan wel niet een boomverzorger. Maar regelmatig klim ik voor plezier en andere activiteiten in bomen.
Eergisteren had ik het boek Veiligheid en riscio in bergsporten gelezen. Dat geknoopte slings los kunnen schieten door dat er iets in de knoop kan blijven hangen.

Nu gebruik ik die zelf geknopte slings met een waterknot (Ken het nederlands woord er niet voor) regelmatig om als topzekering in de boom te hangen (in de oksel). Ik schrok nogal van de statistieke van de ongevallen die er mee gebeurd zijn.

Is hier enig advies? Want 120cm slings zijn niet groot genoeg. En voorgestikte slings zijn nu eenmaal duurder.
Wie heeft hier meer ervaring mee?

Groetjes,
Romeo
User avatar
-WOUTER-
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2789
Joined: 29 Sep 2007, 10:14
Location: Vorstenbosch (noord brabant)
Contact:

Post by -WOUTER- »

Beste Romeo,

In de boomsport gebruiken wij geen bandslingen als top-anker maar frictionsavers die specifiek zijn bedoeld voor het veilig doorlussen van de klimlijnen door 2 ringen en die vanaf de grond zowel te installeren als eruit te halen is. Meer info kun je kijken bij (safetygreen.nl of poelbosbouw.nl of climberscorner.nl)

Verder worden zover als ik weet in de boomverzorging geen geknoopte slings gebruikt mede doordat een knoop in het systeem altijd een verzwakking van het materiaal als gevolg heeft.

Gestikte slings worden wel vaker gebruikt zowel in het klimsysteem als afvangsysteem om blokken naar beneden te transporteren. De kosten van deze slingen die gestikt zijn zijn niet echt schrikbarend in verhouding tot de ziektekostenverzekering en eigen bijdrage voor ambulance vervoer per heli of ziekenwagen naar het ziekenhuis omdat je sling het begeeft.....

Zorg ervoor dat als er bekend is dat een onderdeel van je klimsysteem meerdere malen tot ongelukken heeft geleid je zorgt voor een beter of ander klimsysteem dat wel veiligheid garandeert.

succes ermee :idea:
romeo
Nieuw
Nieuw
Posts: 13
Joined: 30 Sep 2007, 17:37
Location: Amsterdam

Post by romeo »

Bedankt voor je snelle reactie.

Enkel die technieken die je vertelde, ben ik niet en ik denk niet vele klimmers van op de hoogte. Ik zou het graag in zijn werk zien gaan en er wat van leren, maar niet uit een boekje noch van een website. Tenslotte kan je alleen maar van de praktijk leren.

Ik zou bestwel in een grote sling willen invensteren. Precies om de redenen die je aangaf. Echter ik kan geen grotere sling vinden dan 120cm.

Grtjz,
Romeo
joren
Niet meer nieuw
Niet meer nieuw
Posts: 51
Joined: 04 Apr 2007, 19:05
Location: haarlem
Contact:

Post by joren »

hee romeo,

je kan wel een keer een dagje bij mij mee lopen in het boomwerk kan je eens zien hoe het in
ze werk gaat van a tot z

groetjes
User avatar
Pietje
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2303
Joined: 25 Sep 2006, 20:56
Location: Mierlo
Contact:

Post by Pietje »

Hoi Ramon!

Welkom op het forum!

Petzl heeft gestikte slingen van 150cm (E 12.75), en verder zijn er zwaardere hijsbanden te krijgen met lengten tot 3 meter (E 26.50). Standaard frictionsavers (Alu ringen met band er tussen) zijn er tot 150 cm., maar er is niets op tegen om een setje van die ringen te kopen (ik heb daar indertijd 15.- voor betaald) en deze met bijv. vissersteken aan een statische klimlijn te knopen (E 2.50 per meter: how long will you go!). Als je niet wilt knopen kan tarzanboomverzorging.nl (amstelveen) een prachtig ding voor je in elkaar splitsen. Verder kun je kortere gestikte slingen aan elkaar knopen, al zal onze Arbo-specialist het daar niet mee eens zijn... ;-)
Ik heb ooit trekproeven gedaan in vliegerlijnen (polyesther en dynema) om te bepalen hoeveel verzwakking er op treedt bij het knopen en dat valt werkelijk enorm mee: soms is de verzwakking 0% (oftewel geen verzwakking! De lijn breekt niet in de knoop)

Maar misschien moet je ons eens uitleggen waarom je zo'n lange sling wilt gebruiken: een frictionsaver van 90cm is voor ons als ankerpunt meestal lang zat!

groetjes,

Peter
romeo
Nieuw
Nieuw
Posts: 13
Joined: 30 Sep 2007, 17:37
Location: Amsterdam

Post by romeo »

Hoi Allemaal,

Bedankt voor de uitnodiging. Lijkt mij zeker een keertje leuk. Ik denk dat het super leerzaam is.

Laat ik gewoon mijn standaard klimtechniek vertellen:

Eerst met een werpzakje en wat polyprop een touw in een boom gooien. Vervolgens trek ik het touw tot in de oksel van de boom. Aan het ene uit einde van het touw maak ik een 8 lus met 10cm aan touw na de knoop. Die bevestig ik aan mijn gordel. De andere zet ik vast met twee prusiks, een voor mijn voet en een voor mijn borst. Dan prusik ik om hoog (Volgens mij noemen jullie dat kikkeren). Als ik boven kom. Klim ik op de tak. Zet mij vast met een sling aan een tak. En gooi het klim touw hoger. En zo ga ik door tot ik tevreden ben.

Vervolgens pak ik een geknoopte sling om gehele stam of een tak en leg ik die vast dmv de oksel van een tak. Hier stop ik karabiner in. Dan zeker ik me aan deze sling. Vervolgens leg ik in het midden van het touw een acht of een alpine butterfly. die stop ik in de karabiner. En de rest is wel bekend denk ik.

Ik heb inderdaad geleerd dat je voor de rest nooit slings met slings mag verlengen en zeer zeker geen knoop voor de rest in mag leggen ivm krachtverlies.

De techniek met ringen en dergelijke ben ik mee onbekend. Ik ken het geheel niet. Maar dat lijkt me logisch gezien ik meer beginnent bekent ben met sportklim en alpine technieken ben.

Groetjes,
Romeo
Post Reply