Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Discussie en vragen over alle onderwerpen behalve materiaal en veiligheid
Tero
Nieuw
Nieuw
Posts: 13
Joined: 24 Oct 2010, 17:25
Location: Mheer (NL)

Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Tero »

Dag allemaal,

Voor velen van jullie een basic vraag, maar ik heb er niet direct een topic over gevonden hier. En ben benieuwd hoe jullie hier over denken.

Is een goede boomverzorger een ETW-er of hoeft dat helemaal niet? Zo nee, wat moet hij wel en wat hoeft hij niet te weten?

Persoonlijk heb ik nu het idee dat het toch echt van groot belang is dat je veel inhoudelijke en achtergrond kennis hebt, iets dat het ETW-examen ook vraagt.

Bij Inverde krijgen we nu één jaar theorie (iedere week 1 avond van 4 uur) en volgend jaar iedere week een dag praktijk (gemiddeld).
User avatar
roelce
Treehugger
Treehugger
Posts: 446
Joined: 14 Apr 2009, 15:53
Location: heusden-zolder (B)

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by roelce »

voor mij is iemand een goede boomverzorger als je weet wat je doet in de boom als je weet hoe je moet snoeien volgens de regels van de kunst
en ook iemand die graag zijn kennis deelt zodat andere er ook na iets van hebben
STIHL timbersports hope to get like jason
User avatar
boomverzorgingbruno
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2391
Joined: 17 Dec 2009, 20:41
Location: leuven (BE)
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by boomverzorgingbruno »

een goede boomverzorger hoeft niet een etw te zijn etw is eigenlijk een groepering om het allemaal volgens het zelfde principe te doen .
een goede boomverzorger is volgens mij een persoon die openstaat voor kennis van bomen , maar ook deze kennis kan overdragen aan andere collega's maar ook aan particulieren en gemeenten .
laat een oen niet zomaar doen !
User avatar
Tamil
Site Admin
Site Admin
Posts: 1525
Joined: 17 May 2006, 22:03
Location: Down Under
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Tamil »

Etw is een prachtig certificaat om boomverzorger te worden. Heb je al jaren ervaring en ben je al Boomverzorger dan is het een middel om tegen een schrale vergoeding veel werk binnen te halen bij gemeente en grotere instellingen.
Het zal een particulier geen zak schelen of jij ETW'er bent of niet!
Het klinkt wel stoer 8)
User avatar
ERA
Treehugger
Treehugger
Posts: 265
Joined: 19 Mar 2010, 19:16
Location: Beringe

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by ERA »

IK ben stoer!
Want ik doe niet mee aan

ETW

sorry verkeerde rubriek. :D
planken zagen ERA vragen!
User avatar
timo
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 956
Joined: 11 May 2010, 13:19
Location: Tiel
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by timo »

ik vind een goede boomverzorger iemand die met vele blikken naar een boom kan kijken. is het Toppen van bomen echt slecht :wink: of is het een noodmaatregel :o
een goede boomverzorger kan een klant vertellen over de boven en ondergrondse delen van een boom. de anatomi van het hout. en met een hoop enthousiasme voor het vak. :wink:
http://www.pendulaboomzorg.nl
Wat als er toch een schepper is?!
User avatar
treespotter
Prinses Irene
Prinses Irene
Posts: 6044
Joined: 24 Apr 2006, 23:47
Location: Houten (NL)
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by treespotter »

Zo zie je maar Tero, de term 'goede' is heel subjectief.

De een vind zichzelf een goede boomverzorger omdat hij honderdvijftig bomen kan snoeien op één dag en de ander zegt dat hij een goede boomverzorger is omdat hij een hele dag kan knabbelen in één boom.

Ik denk dat een goede boomverzorger er alles aan doet om een boom in de bebouwde omgeving met minimale ingrepen gezond en veilig te houden.

In mijn ogen zou een goede boomverzorger affiniteit met bomen moeten hebben, maar ik ben ondertussen ook al een paar echt goede boomverzorgers tegengekomen die net zo goed stofzuigers kunnen verkopen.
Tero
Nieuw
Nieuw
Posts: 13
Joined: 24 Oct 2010, 17:25
Location: Mheer (NL)

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Tero »

Grappig, deze antwoorden had ik niet direct verwacht!

Vooral het afzetten naar het ETW-certificaat maakt me nieuwsgierig: waarom? Het zou toch DE manier kunnen zijn om te laten zien dat jij wel weet wat je doet en daarom iets meer mag kosten?

Ja, het ETW-examen kost een hoop geld en je leert er niets door. Oftewel: je wordt er niet beter van. Maar volgens mij is dit her enige waar om een opdrachtgever aan af kan leiden dat je wel echt kwaliteit in huis ben, toch?

(een discussie over uurtarieven hoeft dit niet te worden, daar maak ik nog wel een keer een mooie openingspost voor)
KIMME
Treehugger
Treehugger
Posts: 727
Joined: 12 May 2006, 18:56
Location: Diest
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by KIMME »

8 of 9 jaar geleden, toen de boomverzorging nog ECHT in z'n kinderschoenen stond heb ik eens pamfletten gemaakt om mensen erop te wijzen dat brandhoutzagers niet verwisseld moeten, mogen, kunnen worden met boomverzorgers. Die pamfletjes die ik zelf maakte met de printer, zo zijn er misschien tienduizend verdeelt geweest en dus heb ik wel enkele mensen op andere gedachten kunnen brengen.
maar goed... Dit stond erin....

Hoe kies je een boomverzorger?

Een boomverzorger…

… is in de eerste plaats een specialist die niks anders doet dan het verzorgen van bomen. Hij legt geen tuinen of opritten aan of plaatst geen afspanningen. We zijn ook geen houthakkers of brandhoutproducenten. We hebben er simpelweg te weinig tijd voor, want we volgen aanhoudend seminaries, congressen, workshops en cursussen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en alles wat er in en rond bomen omgaat. Voor een boomverzorger is het kappen van een boom vergelijkbaar met het verlies van een vriend en moet , als dat mogelijk is, altijd vermeden worden!!!

…beoordeelt bomen niet aan de hand van de waarde van het brandhout. Hij zal dus ook nooit zomaar bomen vellen en als betaling het hout aanvaarden. Voor ons is de veiligheid, de ecologische waarde en het mogelijke verlies van de boom van onschatbaar belang.

… heeft kennis van zaken. Hij zal dus nooit een boom verminken tenzij dat uit veiligheidsoverweging absoluut noodzakelijk is. Dus enkel en alleen als ER GEEN ENKELE ANDERE MOGELIJKHEID BESTAAT!

… zal nooit een boom “intoppen” of “kandelaren” uit eigen initiatief, want hij weet dat dat permanente beschadiging aan de boom veroorzaakt en op korte termijn onveilige situaties teweegbrengt. Het “intoppen” van bomen is slecht BIJ ALLE SOORTEN!Voor sommige soorten is het zelfs op korte of lange termijn dodelijk en heeft als resultaat dat de boom later moet worden gekapt. In 99% van de gevallen zal een boomverzorger U op andere gedachten proberen te brengen. Er zijn “boomverminkers” die dit soort werken als service aanbieden en beweren dat het de gezondheid van de boom ten goede komt. Niets is minder waar!

… is steeds goed verzekerd voor zichzelf , zijn personeel en tegenover derden. Deze verzekeringen zijn duur en aarzel in geen geval om er een afschrift van te vragen vóór de aanvang van de werken.
Een grote boom kan makkelijk voor 250.000€ schade veroorzaken in een tijdspanne van enkele seconden. Als de vreugde van de lage prijs al lang voorbij is, kan de irritatie van de opgelopen schade nog jaren voortduren!!!

…gebruikt steeds CE gekeurde en gecertifieerde veiligheidsmaterialen en machines. Dit voor zijn veiligheid en die van de klant of diens bezittingen. Deze materialen zijn best wel duur, maar om een veilige situatie te garanderen komt de kostprijs van het materiaal op de tweede plaats…
Dat materiaal word elke week onderhouden en visueel op veiligheid gekeurd. Er bestaat geen middenweg.


…is een expert in het beklimmen van grote bomen. Hij heeft totaal geen moeite om 25 meter hoog in een boom zijn werk uit te voeren en voor een klant zal het lijken alsof hij daarboven thuishoort. De klant moet inzien dat het weer een grote invloed heeft op deze werkzaamheden en moet begrijpen dat het bij slecht weer zoals veel wind en regen het onveilig is deze methode toe te passen. De klant begrijpt dan meestal wel dat het in zulk geval best mogelijk is dat de boomverzorger ’s morgens laat weten dat hij het werk op een latere datum zal uitvoeren.

… is een specialist in het veilig hanteren van kettingzagen en snoeizagen. Voor het meeste snoeiwerk gebruiken wij een japanse Silky handzaag. Daar zagen we in pakweg vijf bewegingen een tak van armdikte mee door. Kleine kettingzagen worden enkel gebruikt bij het demonteren van bomen of bij grote snoeiwerkzaamheden. Grotere kettingzagen worden enkel gebruikt bij het vellen of verzagen van de stam.

…is een expert in het “afvangen” van zware stukken . We kunnen een volledige boom demonteren zonder dat er ook maar één tak of blok echt op de grond “valt”. Het neemt wat meer tijd in beslag en er is gespecialiseerd gereedschap voor vereist, maar zo kunnen we het behoud van de woning, aangelegde tuin of de vloermaterialen op de grond voor 100 % garanderen. Deze complexe operaties vragen doorgedreven training en ervaring, en er is goed en gekeurd materiaal voor vereist.

…klimt nooit met sporen om te snoeien. Het gebruik van sporen is enkel gerechtvaardigd als de boom compleet moet worden geveld. Sporen veroorzaken permanente schade aan een boom en creeëren tientallen wonden in de schors waardoor ziektes en plagen een open toegangspoort verkrijgen tot de levende delen van een boom. Voor sommige soorten kan het een dodelijke afloop hebben.

… kan U een advies geven over de veiligheid van bomen. Hij weet welke factoren daar een invloed op hebben en hij zal U naargelang zijn bevindingen een advies geven. Weet dat ALLE bomen een zeker risico inhouden. De boomverzorger zal U dus nooit een perfect veilig advies geven. Indien het advies een volledige velling betreft is het soms aan te raden een tweede mening te vragen, zeker als het gaat om ecologisch waardevolle bomen. In sommige gevallen vraagt de boomverzorger zelf een tweede advies aan een collega. Dat is geen reden om aan zijn vakkundigheid te twijfelen, maar is een garantie voor zijn visie op het mogelijke behoud van waardevolle bomen.

… is niet goedkoop. De kostprijs staat in direct verband met het risico, de ervaring en de gebruikte materialen. De boomverzorger neemt elke dag gecalculeerde risico’s en kan werken uitvoeren die klanten meestal niet voor mogelijk houden. Toch kost het niet meer dan bv. Een elektricien of een schrijnwerker. Elke week is er ergens wel een klant die met open mond staat toe te kijken als we bezig zijn met ons werk…Met andere woorden: Er bestaan geen “gevaarlijke” bomen voor ons.


ZORG VOOR AANVANG VAN DE WERKEN DAT DE BOOMVERZORGER AAN AL DEZE PUNTEN VOLDOET EN VRAAG EVENTUEEL REFERENTIES. EEN ERKEND SPECIALIST ZAL ZONDER AARZELEN ALLE BEKWAAMHEID, REFERENTIES EN VERZEKERINGEN AANTONEN!!!!
JE BENT EEN RUND ALS JE MET BOMEN STUNT!!!!
User avatar
boomverzorgingbruno
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2391
Joined: 17 Dec 2009, 20:41
Location: leuven (BE)
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by boomverzorgingbruno »

wolter
is dat dan omdat ze slechtte boomverzorgers zijn of goed stofzuigers kunnen verkopen ???
laat een oen niet zomaar doen !
User avatar
boomverzorgingbruno
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2391
Joined: 17 Dec 2009, 20:41
Location: leuven (BE)
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by boomverzorgingbruno »

ok kimme waarom legt een boomverzorger geen tuin aan of geen oprit ?????
als elke boomverzorger zou weten hoe een oprit in elkaar zat dan kon hij tegen de pipo 's die het verkeerd doen zeggen dat ze het verkeerd doen .
en van boomverzorging alleen leven gaat soms niet zonder een steuntje achter de rug .
laat een oen niet zomaar doen !
Tero
Nieuw
Nieuw
Posts: 13
Joined: 24 Oct 2010, 17:25
Location: Mheer (NL)

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Tero »

@ KIMME: Geweldig en fijn dat je er deze mening op nahoudt! Is iedereen het hier mee eens of zijn er mensen die dit anders zijn?

Voor zover ik nu kan overzien gaat het ETW-examen over heel erg veel onderdelen in. Mijn vraag blijft staan: waarom blijft het ETW niet als de wens voor iedere boomverzorger staan?

Eén reden is mij duidelijk: het kost een hoop geld, maar levert kennelijk niets extra's op. Is dat ook de enige reden?
User avatar
boomverzorgingbruno
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2391
Joined: 17 Dec 2009, 20:41
Location: leuven (BE)
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by boomverzorgingbruno »

beste tero
ik ken kimme ondertussen al een tijdje en vind hem een fijne vent .
maar soms is hij nogal bruut in zijn ideen.
en nu moet ik zeggen dat als iemand anders deze tekst moest gepost hebben dat ik me aangesproken zou voelen .door het eerste stuk want vind het een flauwe opmerking .
en ik kan niet zomaar leven van de boomverzorging zeker nu nog niet .
maar sommige boomverzorgers moeten eens stoppen met hun zwart wit wereldje en eens denken hoe ze geraakt zijn waar ze nu staan .
laat een oen niet zomaar doen !
KIMME
Treehugger
Treehugger
Posts: 727
Joined: 12 May 2006, 18:56
Location: Diest
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by KIMME »

ja dat eerste is een beetje TE zwart wit... maar dit dateert nog uit de tijd dat de advertenties volstonden met mensen die ALLES deden waar maar iets mee te verdienen viel...
gelukkig zijn die nu allemaal gespecialiseerd in zonnepanelen leggen en binnenkort misschien windmolentjes zetten en zo...
Niet aangesproken voelen... liever een boomverzorger die met recht en reden ook toeziet op het welzijn van de bomen in de tuin die hij aanlegt en onderhoudt, dan iemand die in die bomen geraakt en niet weet hoe het werkt.

Voor tero die mij waarschijnlijk niet kent... ben meestal erg direct, dus zonder omwegen en zever. heb daar geen tijd voor. Dat schiet nog wel eens in het verkeerde keelgat bij sommigen.
JE BENT EEN RUND ALS JE MET BOMEN STUNT!!!!
Tero
Nieuw
Nieuw
Posts: 13
Joined: 24 Oct 2010, 17:25
Location: Mheer (NL)

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Tero »

KIMME wrote:Voor tero die mij waarschijnlijk niet kent... ben meestal erg direct, dus zonder omwegen en zever. heb daar geen tijd voor. Dat schiet nog wel eens in het verkeerde keelgat bij sommigen.
Wees niet bang daar kan ik prima tegen!
KIMME
Treehugger
Treehugger
Posts: 727
Joined: 12 May 2006, 18:56
Location: Diest
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by KIMME »

Tero wrote:@ KIMME: Geweldig en fijn dat je er deze mening op nahoudt! Is iedereen het hier mee eens of zijn er mensen die dit anders zijn?

Voor zover ik nu kan overzien gaat het ETW-examen over heel erg veel onderdelen in. Mijn vraag blijft staan: waarom blijft het ETW niet als de wens voor iedere boomverzorger staan?

Eén reden is mij duidelijk: het kost een hoop geld, maar levert kennelijk niets extra's op. Is dat ook de enige reden?

omdat het geen enkele GARANTIE biedt op kwaliteit. Nog eens voor tero dan... sorry maar heb dit al heel dikwijls gezegd en geschreven...

Het ETW certificaat zou een bewijs moeten zijn van kennis, maar je zou het ook moeten kunnen kwijtspelen zoals bv een rijbewijs. Bega je fouten, dan kan je het verliezen of beboet worden. Niet dat ik dat wil, maar bekijk het als volgt.

Stel je voor dat je arts wordt zonder meer voor het leven. En je patient vraagt om euthanasie hetgeen verboden is. Jij weet dat je arts bent voor het leven dus voor veel geld zul je het toch doen ook al weet je dat dat niet mag.. TENZIJ...
Jij dan je functie kan verliezen en NOOIT meer arts mag of kan worden... e zou twee keer nadenken of niet?

Het ETW certificaat biedt geen enkele garantie op kwaliteit op dit moment, maar je kan ervan uitgaan dat degene die het hebben hun vak wel kennen. Het kost ook veel te veel en het is nu een hype... en bedrijfstechnisch zowel als financieel brengt het niets in het laatje zoals tamil al zegt.
JE BENT EEN RUND ALS JE MET BOMEN STUNT!!!!
Tero
Nieuw
Nieuw
Posts: 13
Joined: 24 Oct 2010, 17:25
Location: Mheer (NL)

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Tero »

Heb je een idee hoe een keurmerk wel iets zou kunnen zeggen?

In de ecologie branche heeft een clubje adviesbureau's het Netwerk Groene Bureau's opgericht. Dit is nu de branche vereniging als je een groen adviesbureau bent. Helaas geeft het ook geen enkele zekerheid over kwaliteit, maar het is een eerste stap. Zelf ben ik bezig een echt certificeringssysteem voor elkaar te krijgen, zie: CertificieringEcologie.nl.

Oftewel: hoe zou een perfect keurmerk voor boomverzorgers er uit kunnen zien?
Met audit's? Met studiedagen? Wel/geen examen?
User avatar
Pietje
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2303
Joined: 25 Sep 2006, 20:56
Location: Mierlo
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Pietje »

Jongens, volgens mij hebben we dit topic al eens eerder besproken, en zijn we blijven hangen ergens tussen LinkedIn-achtige constructies en een ballotagecommissie waarvan iemand vond dat die in Mierlo ( :roll: ) zitting moest hebben....
Ik blijf bij LinkedIn. 8)
De helft van de economische wetenschap is buitengewoon nuttig voor onze samenleving, maar niemand kan met zekerheid zeggen welke helft.
KIMME
Treehugger
Treehugger
Posts: 727
Joined: 12 May 2006, 18:56
Location: Diest
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by KIMME »

interne audits en ISO certificering op een simpeler niveau is misschien een goede stap. Een soort van controle commissie voor boomverzorgers alleen zou ook goed zijn. Deze kunnen ook brandhout maken van elke vorm van misbruik van het certificaat.
JE BENT EEN RUND ALS JE MET BOMEN STUNT!!!!
User avatar
Pietje
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2303
Joined: 25 Sep 2006, 20:56
Location: Mierlo
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Pietje »

Een soort van controle commissie voor boomverzorgers alleen zou ook goed zijn.
...en wie gaat dat betalen...?
zoet lieve gerritje zeker?

Kom, in deze tijd van internet zijn dit soort instanties bijna achterhaald. ISO-9000 dingen zijn voor organisaties, dus ZZP-ers vallen hiermee meteen buiten deze boot.

Ik vond de input van Bruno heel goed: als je kennis vergaart en deelt met collegas dan doe je het goed. Want als je weet dat je collega iets beter doet/weet dan jij, dan schakel je die collega in en ben je in mijn ogen top bezig (al ben je volgens anderen wellicht nog helemaal geen goede boomverzorger).
De helft van de economische wetenschap is buitengewoon nuttig voor onze samenleving, maar niemand kan met zekerheid zeggen welke helft.
Tero
Nieuw
Nieuw
Posts: 13
Joined: 24 Oct 2010, 17:25
Location: Mheer (NL)

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Tero »

Ik hou er zelf altijd van een systeem te bedenken dat zichzelf bedient. Dus niet een externe commissie die dingen vindt, maar mensen die elkaar onderling verder helpen.

Stel:
- Je begint met een groep boomverzorgers aan een certificeringssysteem.
- Op willekeurige basis komt er iedere 2 maanden iemand bij jou meehelpen tijdens het werk (heb je meteen een grondman) en ga jij eens bij iemand langs.
- Van ieder bezoek maak je een heel kort verslag dat binnen het systeem voor de aangesloten boomverzorgers zichtbaar is.
- Als bv. 3x mensen vinden dat iemand zich onverantwoord gedroeg (dat kan qua kennis maar ook qua veiligheid) wordt iemand geschorst / eruit gegooid.
- Er wordt een simpele basisreglement opgesteld waar iedereen aan moet voldoen. (bv. een aantal punten die KIMME net in post had zitten)

In het begin als er nog niet zoveel mensen bij aangesloten zijn moet je soms wat ver reizen, maar op een gegeven moment kun je er regio's van maken en zal dat ook wel meevallen. Om het echte meerwaarde te geven is het natuurlijk wel zaak dat goed te verkopen naar de buitenwereld, vooral iedereen aan zijn eigen opdrachtgevers. Op termijn zou je zelfs overheden zover kunnen krijgen dat ze niet meer naar ETW kijken maar naar dit systeem.

Zelf ben ik echt geen voorstander van een ISO certificaat: die certificeert namelijk het proces, maar zegt helemaal niets over kennis, veilig werken ed.

Schiet vooral met scherp op mijn wilde ideëen!
User avatar
callum-aan
Treehugger
Treehugger
Posts: 311
Joined: 25 Nov 2008, 17:21
Location: Malden
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by callum-aan »

ISO ETW allemaal keurmerken die iets zouden zeggen over de kwaliteit en doen dat misschien ook wel maar welke klanten stellen dit als voorwaarde? Bijna geen. Ik denk dat een goed verhaal, professionele houding, passie bij de meeste opdrachtgevers voldoende zijn. Een aantal gemeentes stellen ETW als eis. Maar of ze daarmee een beter boomverzorger binnenhalen? Er zijn er zat die zonder dit certificaat te hebben veel aanzien hebben in kennis en ervaring.
Daarnaast heb ik hiervoor al ergens gelezen dat het volgen van de opleiding voor jonge/nieuwe boomverzorgers wel een goede manier is om een goede boomverzorger te worden en dat is ook zo. Maar als je dit certificaat niet haalt door bijvoorbeeld een verkeerde ketting of geen kettingvanger op je zaag tijdens je examen ben je in mijn ogen even goede boomverzorger als een met ETW certificaat en ketting vanger.
Me transmitte sursum Caledoni!!
User avatar
boomverzorgingbruno
Diehard Treehugger
Diehard Treehugger
Posts: 2391
Joined: 17 Dec 2009, 20:41
Location: leuven (BE)
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by boomverzorgingbruno »

hey dit is een leuke .
we zijn hier nu aan het zeuren over etw en over certificaten enz.

maar de vraag was wanneer is iemand een goede boomverzorger ?

niemand is een goede boomverzorger (je moet met je fikken van de boom blijven hij doet het zelf wel ) nee waar ik naar toe wil nu . er is geen basisregeltjeswet die zegt van ik doe het slecht en jij doet het goed want wat is nu echt goed of wat is nu slecht .
omdat jij een tak van 10 cm afzaagt vind 10 man dat jij een takkenzager bent en 10 andere vinden jou een goede boomverzorger.
moeten we niet eerst een eensgezindheid hebben van hoe het moet zijn en gaan een handleiding (eensgezind) en nu komt de kat(ego's) op de koord want jullie(ikzelf ook) vinden allemaal dat je het goed doet .
laat een oen niet zomaar doen !
User avatar
treespotter
Prinses Irene
Prinses Irene
Posts: 6044
Joined: 24 Apr 2006, 23:47
Location: Houten (NL)
Contact:

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by treespotter »

Volgens mij is er een post verdwenen???? En heeft deze zes posts hoger gestaan.
Maargoed hier istie weer...

Hoeveel jaren heb jij al een eigen bedrijf Tero.
Neem van mij aan dat wanneer je klein wilt blijven en volop werk hebt en tevreden klanten waar jij telkens terug mag komen omdat JIJ het werk zo geweldig voor hun klaart, dat je dan niet meer zit te wachten op een zoveelste keurmerk.
Ik begin (gelukkig) steeds meer om mij heen te zien dat opdrachtgevers je weer het werk gunnen omdat jij de aangewezen en aanbevolen persoon bent en niet omdat je een stempel op je kont hebt zitten.

Ik heb heel veel respect voor een grote groep boomverzorgers en neem van mij aan dat er daar maar een paar van zijn gecertificeerd. Het merendeel van deze mannen heeft het certificaat niet nodig om te laten zien dat het goede boomverzorgers zijn. Die hebben een staat van dienst die dat laat zien. En wanneer een opdrachtgever (groot of klein) een klein beetje moeite voor de zaak zou doen dan zou hij veel gelukkiger zijn met de uitkomst van het werk dan dat hij zomaar een bedrijf zou uitnodigen omdat dat het gewenste certificaat heeft.
User avatar
Greenman
Niet meer nieuw
Niet meer nieuw
Posts: 102
Joined: 22 Apr 2010, 23:29
Location: Gent (Belgie)

Re: Wanneer is iemand een goede boomverzorger?

Post by Greenman »

boomverzorgingbruno wrote:
niemand is een goede boomverzorger (je moet met je fikken van de boom blijven hij doet het zelf wel ) nee waar ik naar toe wil nu . er is geen basisregeltjeswet die zegt van ik doe het slecht en jij doet het goed want wat is nu echt goed of wat is nu slecht .
omdat jij een tak van 10 cm afzaagt vind 10 man dat jij een takkenzager bent en 10 andere vinden jou een goede boomverzorger.
moeten we niet eerst een eensgezindheid hebben van hoe het moet zijn en gaan een handleiding (eensgezind) en nu komt de kat(ego's) op de koord want jullie(ikzelf ook) vinden allemaal dat je het goed doet .
Er is inderdaad dikwijls een verschil in visie, maar daarom vind ik dat niet verkeerd.
We doen allemaal ons best, en als we bomen verzorgen om de juiste reden (hiermee bedoel ik om goed te doen voor de boom en niet per se voor de klant of onze portemonnee ) leidt dat volgens mij automatisch naar meer interesse en betere opleiding.
Iedereen maakt fouten,maar daarom zijn we niet slecht bezig.
Boomverzorging is ook een levende wetenschap , wat vaste regeltjes maken moeilijk maakt.
Er worden continue nieuwe dingen ontdekt, zolang we elkaar helpen en elk met onze eigen expertise delen en openstaan voor discussie, gaat de wereld er toch een beetje op vooruit.
Post Reply