-WOUTER- wrote:SRT klimmen met een knoop is LEVENSGEVAARLIJK, laat dat duidelijk zijn
Als je wilt SRT-en, dan moet je gewoon een set opbouwen met spullen die er voor bedoeld zijn, zodat je veilig en efficient kan lijnklimmen.
De knoopvariant waar ik op doelde is enkel een noodoplossing voor een specifieke situatie welke in principe niet in het dagelijks werk voorkomt. Dus... Niet gebruiken.
De helft van de economische wetenschap is buitengewoon nuttig voor onze samenleving, maar niemand kan met zekerheid zeggen welke helft.
Gisteren samen met "Safty Ed" even geprutst in een boom bij mij thuis, en moet zeggen dat het opzich wel aardig klimt vooral stijgen is geweldig! en voor een SRT setup prima te gebruiken denk ik!
Voor het afdalen is het nog een beetje wennen, voor mij is het nog alles of niets.
En er is ook een manier rustiger te kunnen dalen, maar dan gaat je lijn draaien, nog maar even stoeien met het apparaat!
Vind het er i.i.g beter doordacht uitzien dan de lockjack, en het voelt ook gecontroleerder.
Klinkt dus wel positief Tamil, ik wordt steeds nieuwsgieriger. Het draaien in de lijn blijft dus..... wel jammer. Dat ben ik nu dus ook zat met de VT. Maar schijnt het nou aan de knoop of aan de lijn te liggen dat gedraai? Met de knut heb ik het minder, maar ja die brand m'n lijn weer aan
Dennis, wist je dat het sterker draaien van je lijn wordt veroorzaakt door je Art-pulley? Doordat deze bijna geen wrijving meer heeft, wordt bijna je volledige (halve) gewicht op de knoop gezet, in plaats van (door de wrijving van tak of FS tijdens het afdalen) een kwart of nog minder. En daardoor heeft je VT veel meer de neiging om je lijn te torderen...
Maar ook de preciese uitvoering van je knoop, de combi touw/knoop etc. is van invloed. Leuk voor een nieuw topic!
De helft van de economische wetenschap is buitengewoon nuttig voor onze samenleving, maar niemand kan met zekerheid zeggen welke helft.
lijntje alleen over de onderste bek van de uni geeft dezelfde eigenschappen als een VT, alleen gaat je lijn draaien. Maar dan moet je maar met de blaze gaan klimmen die doet dat veeeeel minder
Zoals ik het zie is dat het afhankelijk is van je/ een pully boven in je cambium saver, je pully onder je knoop en je eigen klimtechniek! (hoe vaak ontspan jij je systeem om hem even om een tak te zwaaien.
Kijk voor de grap maar eens aan de binnenzijde wangen van je pully onder je knoop!
Ik zal van de week wel even een foto plaatsen met de verschillende technieken van de unicender.
dennis wrote:Het draaien in de lijn blijft dus..... wel jammer. Dat ben ik nu dus ook zat met de VT.
Wat zijn jullie nou toch allemaal ineens aan het zeuren over een paar kinkjes in jullie klimlijn. Ga eens een maandje klimmen met een 16mm driestrengs geslagen klimlijn. Dan zeuren jullie nooit meer over die paar draaiingen.
Maak bovenin de boom een grote ISC afvangkatrol en ga klimmen met een Reglex en je zal zien dat de lijn nooit meer draait.
kluit wrote:aha, dus wolter hoefde vroeger niet zo hoog te klimmen dan dat hij altijd voor doet komen!
Jij weet toch wel beter Kluitje. Ik had zo'n klein zwart busje (heel lang geleden was dat nog een klein blauw koektrommeltje) en daar zat een afgericht 'aapje' in. Daarvoor moest ik inderdaad zelf die enorme hoge bomen in, maar toen had ik nog spierballen (in plaats van gespierde ballen), was ik nog sterk (nu ruik ik alleen nog maar sterk) en snoeiden wij met de 088. Dan ben je al snel hoog genoeg geklommen.
Nee even serieus. Jullie weten niet eens wat grote bomen zijn... Al die grote jongens hebben de boomchirurgentijd niet overleefd en zijn zo pak hem beet 20 jaar geleden allemaal verwijderd. Vandaar dat jullie nu alleen nog maar in van die kleine 40-meter bomen kunnen klimmen. Ach gossie.
Vandaag de Unicender bij K&S geprobeerd.Ultra Vet!Ze hebben er nu eentje als testmodel voor de klanten, zeker de moeite waard.
Even een linkje:http://www.ksbosbouw.be/index.php/107/unicender
mooi apparaat, maar tijdens eerste indruk samen met Ed rees bij mij al de vraag wanneer de lusmethode (waarbij je de unicender min of meer bedient met een lus om de handles heen) zou doorslippen door het gewicht van de lijn eronder...
Er zijn meerdere die hiermee ervaring hebben en blijkt dat de uni dan ineens een deathfall veroorzaakt. Dit omdat het gewicht van de lijn eronder zwaarder is waardoor de unicender niet vanzelf weer in block-positie klapt en je dus een behoorlijk stuk linea recta naar beneden gaat.....
Zet je wel aan het denken over de UNICENDER, niet dan !
In het filmpje is de gast die dit uitvoerd extra gezekerd door zijn collega !!!
Een ervaren USA klimmer die veel met de uni klimt heeft dit ook al gehad en hij checkt nu keer op keer of de uni niet zo door het touw wordt belast dat hij geen grip meer heeft.
ja klopt wouter maar zo kunnen we op alles dingen blijven vinden , en is het nog altijd niet zo dat je moet blijven nadenken als je aan het klimmen alias werken bent .
ik geloof er wel in en denk dat we er echt moeten gaan mee werken . weet je ook al zet men zoveel veiligheids gordels en airbags in een auto er zullen nog steeds mensen sterven en weet je waarom ?
omdat het nog altijd een mens is die er mee rijd .
boomverzorgingbruno wrote:ja klopt wouter maar zo kunnen we op alles dingen blijven vinden , en is het nog altijd niet zo dat je moet blijven nadenken als je aan het klimmen alias werken bent .
ik geloof er wel in en denk dat we er echt moeten gaan mee werken . weet je ook al zet men zoveel veiligheids gordels en airbags in een auto er zullen nog steeds mensen sterven en weet je waarom ?
omdat het nog altijd een mens is die er mee rijd .
ik vind dat onzin,
het is een manier hoe het apparaat gebruikt word en het is dus gevaarlijk om het zo te gebruiken. snap je?
niet alles hoeft van mij dicht getimmerd te zijn...maar ik vind dit wel een groot nadeel....het is namelijk een manier hoe er altijd mee gewerkt word.