Al lezend in de Arbo-wetgeving (jaja, als ZZP'er ) kom ik tot de conclusie dat SRT zoals wij dat gebruiken, volgens de Arbo niet toegestaan is. Er is namelijk een artikel 7.23c http://maxius.nl/arbeidsomstandighedenb ... tikel7.23c dat van toepassing is als lijnen gebruikt worden om op de werkplek te komen (en je er te positioneren). En in dat artikel staat dat er in dat geval altijd een veiligheidslijn naast moet, die aan een ander ankerpunt zit, en voorzien van een mee-bewegend valbeveiligingsmechanisme (zoals de I'd).
Zie ik iets over het hoofd?
De helft van de economische wetenschap is buitengewoon nuttig voor onze samenleving, maar niemand kan met zekerheid zeggen welke helft.
Harrie wrote:Wij maken toch continue gebruik van maar 1 lijn. Dat zou dan met deze regelgeving ook niet mogen.
Weet niet in hoeverre de boomverzorging uitzondering heeft op deze regels.
Not..... Net als de dicussie of je je wel of niet in een boom mag laten hijsen door een tele -of toren
kraan . Mag dus strikt genomen ook niet . Maar ja .... Zo lang het goed gaat, gaat het goed! Toch??
Vanwege dit arbo besluit e.d. Zijn ooit de richtlijnen veilig werken in bomen opgesteld.
Zo hebben we onze eigen richtlijnen op papier kunnen zetten en er voor gezorgd dat de arbo ons geen onmogelijke regels oplegd.
Dus als jij de richtlijnen veilig werken in bomen volgt zit je goed. Alleen zullen die richtlijnen natuurlijk m.b.t. de SRT technieken wel eens herzien moeten worden
Pietje wrote:Al lezend in de Arbo-wetgeving (jaja, als ZZP'er ) kom ik tot de conclusie dat SRT zoals wij dat gebruiken, volgens de Arbo niet toegestaan is.
Dat hoop ik toch niet!! Vandaag mezelf net heel erg blij gemaakt met een complete nieuwe set (en de baas met de rekening ).
Pietje wrote:Al lezend in de Arbo-wetgeving (jaja, als ZZP'er ) kom ik tot de conclusie dat SRT zoals wij dat gebruiken, volgens de Arbo niet toegestaan is. Er is namelijk een artikel 7.23c http://maxius.nl/arbeidsomstandighedenb ... tikel7.23c dat van toepassing is als lijnen gebruikt worden om op de werkplek te komen (en je er te positioneren). En in dat artikel staat dat er in dat geval altijd een veiligheidslijn naast moet, die aan een ander ankerpunt zit, en voorzien van een mee-bewegend valbeveiligingsmechanisme (zoals de I'd).
Zie ik iets over het hoofd?
De ID is geen meelopend valbeveiligingsmechanisme, de ASAP en de Shunt wel.
De rest strookt aardig met de manier waarop wij moeten werken. In een boom is dit volgens mijn geringe kennis van boomverzorging absoluut niet handig!
Wat ik op de LB ervaren en gezien hebben werken de meesten van jullie veiliger aan 1 touw dan ik sommigen bij ons wel eens heb zien doen aan 2 touwen.
Dus......
Wouter heeft gelijk jongens, wij in de Boomverzorging valen buiten enkele arbo richtlijnen. En zoals Harrie al zegt, het klimmen op DRT is ook enkel lijn's positioneren. Schijnveiligheid dus
kreeg laatst bij de keuring te horen, dat ik keurings papieren/ certificaat met materiaal specificatie aan de arbo ter plekke moet kunnen tonen. Is nieuwe regel werd verteld, dus kreeg ik netjes voor en achterkant a4tje geplastificeerd met alles erop. ach climb first work later, dus het serieuse kan later, als het maar veilig is voor onszelf en de personen en dingen onder ons.
Wees groen en boom verzorging, be green and treecare.
Als we volgens de arbo werken mogen we toch ook niet klimmen als het op een andere manier opgelost kan worden?
Hoogwerker, telekraan met manbak.
en geld mag geen reden zijn om te klimmen...