Haecksler. Een post namens de fabrikant.
In de afgelopen maanden heb ik de discussies over de Haecksler versnipperaar met interesse gevolgd en solide posts gezien. Ook een paar reacties die niet goed onderbouwd zijn. Mogelijk is door enkelen vermoed dat deze machine niet uit Europa afkomstig is, en hierdoor van lage kwaliteit zou kunnen zijn.
Het lijkt mij daarom nuttig achtergrondinformatie te plaatsen en zo feit van fictie te scheiden:
Er is tijdens ontwerp en bouw gekozen voor hoge kwaliteit materialen. Honda motor, SFK lagers, dikker kwaliteitsstaal -robot gelast-, stijver frame. De communicatieve en logistieke lijnen zijn kort en verbeteringen konden daardoor steeds vlot toegepast worden.
Chapeau voor Jo Beau. Zij waren eerder, toegegeven…. Het trommelsysteem met horizontaal geplaatste messen bleek veruit het beste en snelste systeem voor compacte versnipperaars. Het is vanzelfsprekend dat voortgeborduurd wordt op een goed concept.
Lagere kosten. Hiermee bedoelen wij dat er geen dealernetwerk tussen zit. Alleen dat, èn het feit dat de machine in Slowakije gebouwd en ontworpen is kon de prijs met een mooie 40% drukken.
Honda. Taiwan of Japan? Japan heeft al jaren een exportprobleem door de te dure yen. Honda heeft dit willen opvangen met een fabriek in Taiwan. Kwaliteit: Absoluut identiek. Wij monteren Japanse en Taiwan motoren van Honda al naar gelang aanbod.
China. Zonder veel in te gaan op het waarom: Er is een optisch gelijkende machine op de markt die van de technische hand van onze ingenieur komt. Hier kan verwarring door zijn ontstaan. Deze machine wordt in China gebouwd en is een stuk lichter. Met die machine hebben wij niet van doen.
Messen. In 2012 hebben we de test gedaan: Gemiddeld liep de machine 4x per week en de messen zijn pas gedraaid (gewisseld) na +/-4 maanden. (Toen de nieuwe zijde werd gemonteerd was het verschil wel merkbaar) De messen bleven gewoon de takken doorvoeren en versnipperen. We zijn wel voorzichtig met vuile takken en geharkt materiaal; anders duurt het niet lang voor de messen bot zijn.
Benzinetank onder invoer. De benzinetank is eenvoudig te vullen met een trechtertje met flexibele hals. De motor onder de invoer maakt de machine voor transport bijna 70 cm korter dan vergelijkbare machines.
Beperking?. Natuurlijk kan deze Haecksler niet alles. 9 cm is echt de max en als je eikenhout invoert dat op zandgrond gegroeid is, zal de maximale dikte praktisch gezien iets lager liggen.
Levensduur. Tot slot het volgende: Deze machine werd 7 jaar geleden ontworpen en wordt tot op vandaag de dag onder leiding van onze Slowaakse ingenieur gebouwd. Zij werd de laatste jaren vrijwel alleen in Tsjechië en Slowakije verkocht. Ik waagde 5 jaar geleden een gokje en schafte er ter plaatse één aan en was direct erg enthousiast en ben dat altijd gebleven. Dat is de reden waarom ik de distributie op mij genomen heb.
Wij kappen en snoeien sinds meer dan een decennium 200 tot 250 bomen per jaar. Tussentijds zijn enkele malen de snaren en de messen vervangen, filter, olie, lekke band etc… Maar verder draait zij nu nog altijd probleemloos. Er is nooit aan gelast.
Iedereen op het forum een vriendelijke groet en blijf vooral klimmen met veel plezier.
Joost van der Werff
Kijk, soms is het dus slim om 'even' je gezicht te laten zien. Dit was een duidelijk verhaal Joost en dat zal veel argwaan wegnemen.
Ik hoop dat jij tussen alle kritiek ook de verbeterpunten hebt kunnen lezen.
Voor heel veel boomverzorgers is die compacte bouw namelijk geen issue, maar een vrije stap onder de invoertrechter zou de machine echt een stuk verantwoorder maken vanuit ergonomisch oogpunt. Ik denk dat de plaatsing van de motor zoals jullie hem hebben ook zeker een heel groot voordeel heeft. Bij de JoBeau bouwwijze (ik bedoel dus ook andere fabrikanten) met draaibare uitwerppijp komt het regelmatig voor dat je de 'opening' van de luchtkoeling 'volsnipperd'. Dit zal zeker in een oververhitting kunnen resulteren. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel.
Laat gerust vaker wat van je horen wanneer jij denkt dat het verhaal dreigt te ontsporen.
Haecksler met Honda motor. Nog even een aanvulling op de eerdere post.
Eerder deze week gemerkt dat er inderdaad kopie-Honda's worden aangeboden op chinese exportplatforms. Voor het hoe en waarom heb ik Honda gecontacteerd en zij bevestigden mijn vraag:
Onze Haecksler versnipperaar is met Japanse en Thailand (niet Taiwan, verschrijving) Honda's uitgerust en deze zijn geverifieerd origineel. Iedereen die twijfel heeft over de herkomst van zijn Honda GX kan contact opnemen met Honda Europe NV in Gent, tel. + 32 9250 1211. Vragen naar de afdeling EEC (European Engine Company).
Serienummer van de motor gereedhouden.
Er zijn ook Hondamotoren op de markt die in plaats van 13pk 15pk vermogen hebben.
Dat is de Honda INT motor. Een zelfdenkende motor die vermogen levert wanneer dat nodig is.
Zou die motor ook leverbaar kunnen worden op jullie machine?
Hallo Wolter. Goeie vraag. Ik had ook die gedachte en heb het er een tijdje terug met de fabrikant van Haecksler over gehad, en het schijnt dat Honda alweer gestopt is met de productie ervan. Als ik mij 't goed herinner was het 'wegens te weinig vraag'. Jammer, want dit motortje was maar net iets duurder qua inkoop.
Maar met de 13 pk kun je op dit machinetje echt onwaarschijnlijk veel aan (oei, geen reclame maken....). Misschien komt er nog een moment op één van de beurzen dat je het zelf even kunt uitproberen.
Ja wouter het is zeker een lomp ding,maar de capaciteit is ook veel hoger dan die kleine versnipperaars waar ze het hier over hebben.zijn die versnipperaars niet een beetje te klein voor een boomverzorger?
Erikw wrote:Ja wouter het is zeker een lomp ding,maar de capaciteit is ook veel hoger dan die kleine versnipperaars waar ze het hier over hebben.zijn die versnipperaars niet een beetje te klein voor een boomverzorger?
net gepast voor een boomverzorger net te klein voor een boomkapper (je zou trouwens versteld staan wat de jo beau machientjes aan kunnen per uur )
Erikw wrote:Ja wouter het is zeker een lomp ding,maar de capaciteit is ook veel hoger dan die kleine versnipperaars waar ze het hier over hebben.zijn die versnipperaars niet een beetje te klein voor een boomverzorger?
Voor snoeiwerk zijn deze machines ideaal, ik hoef niet met takhout naar de snipperaar te slepen, maar sleep de snipperaar naar de takken toe
En als de bult hout echt te groot is voor de jo beau dan neem ik de eliet mee
Erikw wrote:Ja wouter het is zeker een lomp ding,maar de capaciteit is ook veel hoger dan die kleine versnipperaars waar ze het hier over hebben.zijn die versnipperaars niet een beetje te klein voor een boomverzorger?
Onbekend maakt onbemind
Je mag wel eens een dagje, uur oid komen snipperen. kost je niks !
En mij ook niet
Nee joh Ludo, niet doen!
Laat die jongens lekker kilometers maken door die particuliere tuinen. Lekker de hele dag op en neer met bossen takken onder de arm naar een snipperaar die 150 meter van de boom staat.
Hoe noem je zoiets? De concurrentie zichzelf laten uitsluiten?
Van de hoeveelheid premie die betaald is om de afgelopen maanden nog een beetje salaris te mogen ontvangen, had hij vele JoBeaus kunnen betalen... (doorhalen wat niet van toepassing is)
De helft van de economische wetenschap is buitengewoon nuttig voor onze samenleving, maar niemand kan met zekerheid zeggen welke helft.