The Stratosphere Giant

Hierin vind je alle onderwerpen en reacties van het oude weblog.
Post Reply
User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

De hoogste boom ter wereld is een Sequoia sempervirens, genaamd "The Stratosphere Giant".

info via: http://users.pandora.be/sequoiadendron

Sequoia sempervirensBeschrijving

De kustsequoia of kustmammoetboom groeit van nature in de lange dunne kuststrook langs de Stille Oceaan in Californië, VS. Hij is de hoogste boom ter wereld.

Met zijn relatief slanke bouw kan hij nog zo'n 20 meter hoger worden dan grootste mammoetbomen. Het hoogste gekende exemplaar meet maar liefst 112,56 meter (gemeten in 2002)!

Dit komt dicht in de buurt van de 120 à 130 m, dat volgens een recente biologische studie de maximum haalbare hoogte van een boom zou zijn.

In de dunne kuststrook is er het hele jaar door relatief veel neerslag en is het vaak mistig. Zo kan de boom steeds voldoende water kan opnemen. De hoogste bomen zijn te vinden in de vochtige valleien op alluviaal materiaal. De sequoiawouden zijn heel weelderig qua ondergroei (varens).

De naalden lijken niet echt op dat van de mammoetboom: ze zijn groter en plat, liggen in een plat vlak maar zijn toch spiraalsgewijs ingeplant. De kruin is eveneens kegelvormig, gedragen door een massieve stam met roodachtige, zachte bast. De eironde kegels zijn kleiner (2 à 3 cm). De levensduur van de Kustsequoia bedraagt waarschijnlijk 2500 jaar.

In tegenstelling tot de meeste kegeldragende bomen, schiet de boom terug na het kappen.

Deze snelle groeier heeft rechte stammen en de kwaliteit van het hout is uitstekend, wat ervoor gezorgd heeft dat deze sequoia heel intensief gebruikt wordt als bouwmateriaal. Maar liefst 95 % van de oorspronkelijke Sequoia-oerwouden zijn omgehakt en de kaalslag gaat nog steeds door.

Dit is op grotere schaal gebeurd dan met de mammoetboom, wiens hout zachter is en dus minder bruikbaar. Gelukkig wordt het meeste van de weinige stukken die nog overblijven, nu bewaard in de Nationale Parken, wat wellicht essentieel is voor het overleven van deze soort. De wouden buiten de parken (met vele bomen meer dan duizend jaar oud) worden nog steeds "commercieel uitgebaat"... Dit is een constante bron is van protesten en verzet, zoals de beroemde actie van de milieu-activiste Julia Butterfly Hill.

De kans is groot dat zonder het protest van organisaties als "Save the redwoods League", "Sempervirens Fund", "Sierra Club" en anderen er nu geen sequoiabossen meer zouden zijn. Deze organisaties halen hun inkomsten uit giften en kopen zelf privé-gronden aan om die aan te sluiten bij de State Parks en Nationale Parken.Deze bomen (en dan vooral jonge exemplaren) zijn nogal gevoelig voor wintervorst en komen niet zo vaak voor in onze streken. De Sequoia sempervirens-bomen die te vinden zijn in België en Nederland zijn ook niet zo groot. De dikste Belgische boom heeft een stamomtrek van 3,5 m en staat in het arboretum van Tervuren (groep 6a).Ontdekking

De hoogste boom ter wereld

Huidige hoogste boom

De hoogste boom ter wereld is een Sequoia sempervirens, genaamd "The Stratosphere Giant". Hij is 112,6 meter hoog (gemeten in 2002). Hij is pas ontdekt in augustus 2000 in het Humboldt Redwoods State Park, Californië, waar zich vele reuzen bevinden.

De precieze lokatie van de boom wordt door de parkwachters angstvallig geheim gehouden om een volkstoeloop te vermijden. Dit zou namelijk het fragiele ecosysteem van het bos kunnen schaden en rechtstreeks gevolgen hebben voor de boom: in het verleden liep het al slecht af met hoge bomen die te populair werden (zie verder).

De tweede grootste boom ter wereld is "The Federation Giant", meet 112 m, en bevindt zich ook in hetzelfde nationaal park op een geheime lokatie.Populariteit

Aandacht voor de hoogste onder deze hoge bomen kwam er pas in 1963 toen de National Geographic Society een expeditie organiseerde in de sequoiawouden. Men vond een boom van 111,9 meter die men erg origineel "Tall tree" noemde... De boom werd onmiddellijk erg bekend.

Dit had zijn voordelen en zijn nadelen: men werd zich bewust van het unieke van deze reuzen en de roep naar het oprichten van nationale parken werd groter. Maar de roem bracht ook een ware volkstoeloop teweeg: massa's busladingen toeristen werden aangevoerd die allemaal op de zachte bosgrond rond de boom stonden.

Zoals je ziet op de foto rechts neemt de grootte van de naalden af met de hoogte (hoogtes zijn in meter weergegeven). De boom moet namelijk steeds meer moeite doen om het water nog hoger te krijgen. Door de vele toeristen werd de bodem aangedrukt en bevatte steeds minder water. Het gevolg was dat reeds in de jaren '70 de hoogste 3 tot 5 meter begonnen te verdorren. Tegen 1990 was de boom zijn bovenste 3 meter al kwijt en in 1991 was hij niet meer de grootste.

In 1996 werd de "Mendocino Tree" (111,4 m) ontdekt in een afgelegen, ontoegankelijke vallei. De parkwachters overwogen om de plaats geheim te houden om beschadiging tegen te gaan en dat is wat nu gebeurt bij de in 2000 ontdekte "Stratosphere Giant" van 112,6 meter. Slechts enkele parkwachters weten waar hij precies groeit.

Let op de mensen links onderaan. De Del Norte Titan heeft een hoogte van 93,6 m en een stamomtrek op borsthoogte van 22,7 m. Hij is de meest volumineuze Sequoia sempervirens, maar moet onderdoen voor de mammoetboom (Sequoiadendron) "General Sherman".Hoogste sequoia ooit gemeten

De "Stratosphere Giant" is echter niet de hoogste sequoia ooit gemeten. De "Dyerville Giant" die op een windstille dag in maart 1991 plots omviel, is gemeten door drie onafhankelijke teams. Hij was 113,4 meter hoog, de anderhalve meter dikke ondergrondse wortels niet meegerekend. Ook deze boom groeide in het Humboldt Redwoods State Park en was dus hoger dan de huidige hoogste boom.

Het is ook heel goed mogelijk dat in de omgehakte delen van de oorspronkelijke sequoiawouden (95%) zich grotere exemplaren bevonden, die ten prooi zijn gevallen aan de kettingzaag.Hoogste boom ooit gemeten

De hoogste boom ooit gemeten was echter geen Sequoia, maar een Eucalyptus, een loofboom.

Boswachter William Ferguson merkte in 1872 een bijzonder hoge Australische Eucalyptus regnans op, nabij de Watts River, Victoria, Australië. Hij was maar liefst 132,6 meter hoog, en was oorspronkelijk misschien wel 150 meter hoog. Er is in die tijd ook melding gemaakt van meerdere exemplaren van 140 meter hoog in Tasmanië.

We kunnen die gegevens jammer genoeg niet meer nagaan: al deze bomen zijn omgehakt...

Eucalyptus regnans was en is een belangrijk bouwmateriaal in Australië (tropisch hardhout). Dergelijke oude waarnemingen moeten met terughoudendheid bekeken worden. Het hoogste betrouwbaar gemeten exemplaar was 114,3 meter hoog en is ook omgehakt (1884).

Zelfs nu nog gaat het ontbossen in Australië en Tasmanië voort. De relaties tussen milieubewegingen en het staatsbedrijf Tasmania Forestry is op zijn minst gespannen te noemen, zeker nadat zij de grootste Australische boom "El Grande" verbrand hebben, ook al was het per ongeluk (BBC News).Voor meer afbeeldingen zie ook:

http://users.pandora.be/sequoiadendron/ ... ingen.html

User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

Aart @ 18-01-2006 22:19:31:dude,

das pas n boom maakt me wel nieuwschierig naar wat er nog meer heeft gestaan voordat de kettingzaag werd uitgevonden
User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

M. D. Vaden of Oregon @ 08-02-2009 17:14:19:Del Norte TitanStratosphere GiantHyperionwww.mdvaden.com/grove_of_titans.shtml:))MDV

Oregon

User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

Kimme @ 09-02-2009 06:25:35:Dikste sequoia in belgië is een heel stuk dikker dan 3,5 meter omtrek. dat moet even een typefoutje zijn...
User avatar
weblog
weblog
weblog
Posts: 1289
Joined: 01 Jan 1970, 01:00

Post by weblog »

Alexander @ 09-02-2009 17:04:12:Ik zou het niet weten,, de tekst heb ik via http://users.pandora.be/sequoiadendron

Maar ik zou zeggen maak een foto en zet het op het forum...
Post Reply