Page 1 of 1
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 23 Feb 2010, 17:19
by boomverzorgingbruno
welkom op het forum .
ik zelf volg momenteel de etw opleiding bij helicon dit loopt 2 jaar en is nogal aan de prijzige kant vind ik zelf dan . maar je leert er wel veel van en je krijgt de beste instructeurs die je je maar kan voorstellen de ene wat ouder dan de andere maar ouderdom staat zeker bij de meeste tot meer wijsheid
welke cursus je moet doen kan ik je niet zeggen
moet je echt een cursus doen kan ik je niet zeggen
volgens mij als je wil leren zullen er hier wel enkele jongens jou onder de vleugels willen nemen en jou deels de kneepjes leren .
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 23 Feb 2010, 19:43
by NannoB
Welkom op het forum!
De twee bekendste aanbieders in Nederland zijn Helicon met o.a. een vestiging in Apeldoorn en IPC groene ruimte o.a. in Velp en Arnhem.
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 23 Feb 2010, 19:56
by -WOUTER-
Tja,
uitvoeren boomverzorging/klimcursus om te beginnen via IPC
zaagcursus 1 en 2 via IPC
bomenkennis plantenkennis via Helcion
uitvoeren boombeheer via helicon
werkvoorbereiden boomverzorging via Helicon
en dan nog zo wat cursussen, maar dan heb je allemaal papiertjes en weet je echt nog niet precies hoe of wat....dat komt door veel werken met collega's, bijwonen van themadagen en vooral je oren en ogen goed openhouden.
Ik heb het vak geleerd door op helicon tijdens mijn opleiding bos en natuurbeheer alle boomverzorgingsvakken te volgen die mogelijkerwijs werden aangeboden. Daarnaast alle cursussen op IPC gevolgd en toen begonnen in loondienst bij een "goeie" boomverzorger.
Daar heel veel geklommen met topklimmers zoals Walter Hak, Jelte Budding', Guy Herremans, Wim uit belgie (achternaam ben ik effe kwijt), Ruud Johannesen, Ton Stokwielder en ook 1 dag met Wolter Kok meegeweest natuurlijk.
Dan heb je een mooie basis en meteen een forse uitdaging om deze klimmers te evenaren voor zover dat mogelijk is natuurlijk.
Feit is en blijft dat mijn ervaringen en boomtechnisch inzicht voornamelijk is gevormd door de enorme input van kennis en overdracht van kunde van collega's en mijn werkgever toendertijd. na verloop van tijd vorm je hierin je eigen theorien en probeer je voor jezelf iedere situatie zo goed mogelijk in te schatten en je kennis steeds meer uit te breiden door je te verdiepen in alle mogelijke zaken rondom bomen. De kennis die ik op Helicon en IPC heb opgedaan is een hele belangrijke basis maar maakt geen boomverzorger van je.
Dus als ik een gouden tip mag geven. Doe de nodige basiscursussen en ga dan voor een goeie en gerenomeerde boomverzorgingsbaas werken die bekend is in het vakwereldje en waarbij je alle mogelijke kennis en kunde kunt opzuigen als een spons.
Dan na een paar jaartjes mag je jezelf een echte boomverzorger noemen.
En kun je met een goede "uitrusting" zelfstandig het vak instappen.
Succes ermee en groeten Wouter
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 23 Feb 2010, 20:38
by Joris
Dat lijkt me redelijk volledig van Wouter, ik kan alleen maar zeggen welkom op het forum, hier kom je een boel vakervaring tegen.
Misschien tot volgend jaar op Helicon!
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 23 Feb 2010, 21:05
by treespotter
Peters?
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 23 Feb 2010, 21:19
by WiPe
-WOUTER- wrote:Tja,
Wim uit belgie (achternaam ben ik effe kwijt)
Wim Mertens natuurlijk. (en Peeters is met dubbel 'ee')
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 23 Feb 2010, 21:37
by -WOUTER-
Nee idd Wolter Wim Peeters !!
was 't effe kwijt
Moet wel zeggen Wolter dat die ene dag met jou in de Bilt werken mij meer aan het denken heeft gezet dan al die klussen met andere klimmer, wat dat betreft petje af

Re: Cursus boomverzorging
Posted: 23 Feb 2010, 22:28
by treespotter
Peeters. Als je in die vorige tekst van mij op de 'undo' knop had kunnen drukken dan zou je zien dat ik het in Peters heb verbeterd (en daarna nog een minuut had zitten kijken met het idee

huh? klopt het nu wel???)
Mmmm Wouter. "aan het denken gezet". Hoe moet ik dat nou weer zien

Het was toch alleen maar een dagje 'hoogwerkertje begeleidingssnoei'. Heb ik de boel daar dan zo lopen te verzagen

Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 07:41
by WiPe
Om eerlijk te zijn ben ik verbaasd dat jullie mij bij de topklimmers willen rekenen.
Wat klimmen betreft ben ik nooit verder geraakt dan de enkels van die andere mensen die je daar opnoemt. Bovendien ben ik jaren geleden ziek geworden waardoor ik al tijden moeite heb met lopen, laat staan dat ik nog zou kunnen klimmen.
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 12:14
by Joris
Dat is wat ik ook hoop Sandra
Maar ik denk dat kennis inderdaad ver rijkt en veel kan goedmaken.

Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 12:26
by -WOUTER-
WiPe wrote:Om eerlijk te zijn ben ik verbaasd dat jullie mij bij de topklimmers willen rekenen.
Wat klimmen betreft ben ik nooit verder geraakt dan de enkels van die andere mensen die je daar opnoemt. Bovendien ben ik jaren geleden ziek geworden waardoor ik al tijden moeite heb met lopen, laat staan dat ik nog zou kunnen klimmen.
Ben jij dan niet die Wim die voor Ton in Waalwijk regelmatig mee kwam snoeien ????
Dan zou 't een andere Wim moeten zijn.....die ik onlangs bij de wereldboomdag nog heb zien rondlopen....ene die in het stadswandelpark in Waalwijk aan z'n werplijn omhoog ging proberen te footlocken
Ene Wolter....
Was idd een dagje hoogwerker begeleidingssnoei en vooral de opmerkingen van jou over de bekende 20% uitdunsnoei tijdens de pauzes waren prachtig en zetten me wel aan 't denken.
Bij andere was 't gewoon altijd de hele kroon uitdunnen en zeker zorgen dat 20% van de bladmassa op de grond lag. Jij beweerde toen alleen probleemtakken eruit te zagen en met drie takken op de aanhanger vrolijk aan de klant te melden dat de boom weer helemaal oke was.....PRACHTIG !! Echt een nieuwe input voor mij toendertijd (12 jaar geleden....)
grtn wouter
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 13:27
by WiPe
Nee, ik ben niet die Wim. Ik vermoed dat je Wim Mertens bedoelt.
Je moet misschien gene topklimmer zijn, maar een beetje behoorlijk kunnen klimmen is toch wel een conditio sine qua non. Ik heb in mijn pc een leuk filmpje zitten van een kluns die probeert een boom af te breken, maar die er niet in slaagt om ver genoeg door te klimmen en dus veel te zwaar moet afvangen. Hij flikkert ondersteboven de boom uit en blijft nog net met zijn touw achter een zware tak hangen. Dat zwaar afvangen ziet er voor de leek misschien wel spectaculair uit, maar het is m.i. toch vaak gewoon een symptoom van een gebrekkige klimtechniek. Zelfde verhaal voor het snoeien, als je niet in staat bent om voldoende ver uit te lopen moet je wel te zwaar snoeien. Of je snoeit lekker de binnenkruin weg omdat je aan de rest niet aan kunt.
Maar het omgekeerde is natuurlijk ook waar: je kan enorm veel voor een boom doen zonder dat je moet klimmen.
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 16:32
by -WOUTER-
Thanks WiPe
dan is het Wim Mertens geweest (Wim Peeters kwam me wel ernstig bekend voor wellicht van een BBB weekend in Belgie...)
zo da's ook weer duidelijk dan

Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 16:51
by boomverzorgingbruno
wouter het klopt wel heb ook maar (jammer genoeg) 1 dag met wolter kunnen samenwerken in de opleiding maar hij heeft best wel leuke ideen . en ik jen wolter dan wel graag een beetje maar vind het wel een goede input voor de opleiding en had best wel enkele dagen meer willen hebben .

alhoewel dat ik ook wel moet zeggen dat ik van de jongere walter hak ook best wat bij leer vind alleen jammer dat walter net iets minder spraakzaam is . en gerust eens meer opmerkingen mag maken ben nog van de generatie die uit kritiek nog wel de positieve info kan filteren en daar van leren .
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 18:39
by treespotter
-WOUTER- wrote:Jij beweerde toen alleen probleemtakken eruit te zagen en met drie takken op de aanhanger vrolijk aan de klant te melden dat de boom weer helemaal oke was.....PRACHTIG !! Echt een nieuwe input voor mij toendertijd (12 jaar geleden....)
grtn wouter
Goh... Zo zie je maar. Bij sommige mensen verandert er niets in 12 jaar. Of loop ik nu heftig achter en moeten we juist wel zo veel mogelijk door die 20% barrière.

Één ding weet ik in ieder geval zeker. In die 12 jaar is er tijdens stormen veel minder dan 20% bladmassa uit 'mijn' bomen komen waaien. En zolang een boom en het bodemleven het moeten hebben van al die zonnecollectoren denk ik niet dat die boompjes en critters mij ook maar iets kwalijk nemen.

Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 21:21
by Pietje
Veel gemeenten hebben niet goed overzicht waar de bomen staan die in de begeleidingssnoei zijn. Bovendien is een schrikbarend aandeel van deze bomen achterstand of zwaar achterstand...
Niets van aantrekken: wees blij dat je er af en toe een paar mag "bijwerken"

Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 21:32
by treespotter
Pietje wrote:Veel gemeenten hebben niet goed overzicht waar de bomen staan die in de begeleidingssnoei zijn. Bovendien is een schrikbarend aandeel van deze bomen achterstand of zwaar achterstand...
Niets van aantrekken: wees blij dat je er af en toe een paar mag "bijwerken"

In de gemeente waar wij het over hadden is de begeleidingssnoei prima op orde. Daar worden de bomen alleen in het jaar van aanplant niet gesnoeid en daarna worden de bomen om het jaar gesnoeid. Je hoeft hier niet bang te zijn voor zogenaamde 'te dikke takken in de tijdelijke kroon' of grote snoeiwonden aan jonge bomen. Als je 'regelmatig' terug mag komen om iets te doen dan is de hoeveelheid snoeihout minimaal.
De laatste vier jaar heb ik de begeleidingssnoei daar niet meer gedaan en dat doet toch wel een beetje pijn. Je ziet nu weer dat er twijgen zijn blijven zitten richting bijvoorbeeld een hoge gevel of lantaarnpaal die aan het uitgroeien zijn tot (in mijn ogen) een kritieke dikte.
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 24 Feb 2010, 22:11
by Pietje
Gelukkig zijn er gemeenten die het goed doen (en de goede mensen vragen

)
In de gemeentes waar ik kom, zie ik geregeld ingegroeide boompalen, nou dan weet je hoe gestructureerd er gewerkt wordt... ("Ich habe es nicht gewusst "

)
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 25 Feb 2010, 00:14
by Joris
en bij ons in het belgenlandje rijden de sociale projecten voor het moment weer massaal rond om zoveel mogelijk flush cuts te maken!

Re: Cursus boomverzorging
Posted: 25 Feb 2010, 18:59
by jef
bij ons passeren ze gewoon met 4 cirkelzagen op een stokje, zeer proper!

Re: Cursus boomverzorging
Posted: 25 Feb 2010, 20:08
by treespotter
En die flush cuts zijn dan ook waarschijnlijk nog gemaakt met zo'n stokmotorzaag.
Ik denk dat wij in dat soort gevallen de verkeerde personen aan de schandpaal nagelen. Volgens mij kun je de zager (jonge gozer met een mooie herriemaker in zijn handen) zijn acties niet altijd kwalijk nemen. Het is echter godgeklaagd dat de professionele boombeheerder welke wordt geacht ter zake kundig te zijn dit soort acties 'niet ziet'.
Re: Cursus boomverzorging
Posted: 25 Feb 2010, 20:25
by Joris
ik neem niemand iets kwalijk, ik hoop alleen dat ooit de beheerders en eigenaars (de staat in dit geval) ooit inzien hoe het zou moeten gebeuren, en daar naar handelen.
I have a dream ....
