Page 1 of 1
Vrees voor de bomen in Vught
Posted: 29 Jan 2008, 17:38
by Roy Nijman
VUGHT - De typische Vughtse laan, met aan weerskanten sierlijke rijen bomen, dreigt te verdwijnen. En hetzelfde geldt voor de groene uitstraling van Vught in bredere zin. Dat stelt althans het Vughtse raadslid Ton van der Vossen (VSA).
Als voorbeeld noemt Van der Vossen de nieuwe inrichting van de Esscheweg. De bomen in de stoep verdwijnen en daarvoor komen nieuwe in de plaats, maar dan wel in de middenberm. "Verschillende bewoners van de Esscheweg vinden dat een aantasting van de laanstructuur en zijn daartegen in bezwaar gegaan", aldus Van der Vossen in het VSA-blad De Stoffer.
De gemeente plaatst de bomen onder meer in de middenberm vanwege afspraken met nutsbedrijven. Die hebben liever geen wortels op de plek waar veel leidingen lopen. "Met het kind wordt het badwater weggegooid", stelt Van der Vossen.
Het raadslid heeft vragen gesteld aan het college en wil de afspraken met de nutsbedrijven opnieuw aan de orde stellen.
Bron:
www.brabantsdagblad.nl
Posted: 02 Feb 2008, 12:16
by treespotter
Wat een geweldig idee van de gemeente Vught om eindelijk eens voor een 'bestemmingsplan' plantplaats te kiezen voor bomen.
95% (denk ik) van alle stadsbomen worden ten gronde gericht door schimmelaantastingen die de beworteling binnendringen vanwege graafwerkzaamheden,
de locale bewoners hebben problemen met de aansluitingen van het riool op het 'hoofdnet' en dan heb je nog de notoire schaduwklagers.
Ik ken de situatie ter plekke niet, maar heb jij wel eens in een rolstoel gezeten??? Een voetpad is geen plantplaats voor een boom en al helemaal niet wanneer er mensen zijn die vinden dat een boom ergens voor eeuwig moet blijven staan.
Denk er nog eens over na. Een ruime middenberm, met bomen zonder infrastructuur in de bodem, biedt op termijn en voor ons nageslacht alleen maar voordelen. Die zitten echt niet te wachten op een 'voetpad' waar je niet kan 'lopen' als mindervalide.
Posted: 02 Feb 2008, 18:49
by Pietje
Op zich is een middenberm een prima plek om ruimte te claimen enkel voor bomen. Als je echter gaat rekenen aan de hoeveelheid doorwortelbare ruimte (aangenomen dat de weg van asfalt is) dan blijkt er vaak maar ruimte te zijn voor een paar bol-boompjes, misschien een meidoorntje...
Onze gemeente wil inderdaad geen bomen meer in het troittor (zoals Wolter uitlegt), en gaat dus plantplaatsen ontwikkelen tussen parkeerplaatsen. De wortels van deze bomen hebben de tuinen natuurlijk snel gevonden en juist die belangrijke wortels worden bij elke kabel-aanleg opnieuw doorgesneden.
Het blijft gewoon heel moeilijk bomen te plaatsen in een bebouwde omgeving...
De gemeente Amsterdam Zeeburg zou dus heel blij moeten zijn, als er eindelijk een aantal bomen de respectabele leeftijd van 60 jaar hebben bereikt. Dat is: nieuwe gasleiding, nieuwe waterleiding, CAI, telefoon, en vast ook al glasvezel... Petje af voor de Iepen, hoor!

Posted: 04 Feb 2008, 22:09
by Willem
Ik wil niet iedere keer reclame maken voor BSI, maar hebben jullie weleens gehoord van bomengranulaat. Dit is een mengsel van gebroken natuursteen en klei met nog wat toevoegingen. Dit produkt wordt nu alweer 8 jaar succesvol verwerkt onder allerlei verhardingen, waaronder busbanen en parkeergarages. Op deze manier heb ik al groeiplaatsen van meer dan 20 m3 gemaakt onder middenbermen van minder dan een meter breed. Ook de groeiresultaten zijn zeer goed hierdoor hoeft de boom geen dikke waterhalers aan te maken richting tuinen of iets dergelijks. Dit in combinatie met de solide structuur van dit mengsel biedt enige bescherming tegen de niets ontziende kabelboeren met hun minigravers. 50% procent van de boom bevindt zich onder de grond misschien wordt het tijd dat meer boomverzorgers zich in het gevecht om ondergrondse ruimte gaan mengen. Hier zijn nog vele mogelijkheden om nieuwe en oude bomen betere kansen te geven in het stedelijk milieu en een goeie boterham te verdienen.
Posted: 05 Feb 2008, 09:40
by Pietje
Willem wrote:Op deze manier heb ik al groeiplaatsen van meer dan 20 m3 gemaakt onder middenbermen van minder dan een meter breed.
Hmm.
Onder asfalt kun je dit spul beter niet verwerken: onder asfalt komt geen water en zuurstof en dan heeft elke organische toevoeging alleen maar nadelen. Dus met asfalt-middenbermen gaat het je nooit lukken om 20m3 ruimte voor de boom te maken...
Granulaat tegen minigravers..?
50% van de boom onder de grond...?

Posted: 05 Feb 2008, 12:12
by jeroenvan
Granulaat werkt zeker weten wel goed.
Ik heb 2 maand in oostenrijk in Osttirol stage gelopen.
Iemand die hier al is geweest weet dat je een pickhouweel nodig hebt om de grond in te komen en
liever zon mooie minikraan zoals die kabelboeren.
Deze jongens gooiden ook granulaat (wat daar toch al in overvloed is) onder de nieuwe standplaats van de
boom. en zelfs in het plantgat. Eerlijk gezegt heb ik zo voor gek verklaard.
Gelukkig heeft de baas van het bedrijf mij uitgelegt waarom ze dit doen.
Granulaat is los materiaal waar makkelijk zuurstof en water tussen kan komen. Als het daar regent dan loopt het zo de berg af met voedingstoffen en zo de rivier in. Nu gaat het eerst door het granulaat waardoor de boom alles makelijk kan opnemen.
Dan is er nog het voordeel dat de bomen de wegen en stoepen veel minder opdrukken.
En geloof me ze gooien er daar wat beton en asfalt overheen. maar je hebt daar de mooiste en grootste bomen staan.
Posted: 06 Feb 2008, 14:51
by Willem
Hmm.
Onder asfalt kun je dit spul beter niet verwerken: onder asfalt komt geen water en zuurstof en dan heeft elke organische toevoeging alleen maar nadelen. Dus met asfalt-middenbermen gaat het je nooit lukken om 20m3 ruimte voor de boom te maken...
Granulaat tegen minigravers..?
50% van de boom onder de grond...?
Nogmaals Pietje wij verwerken dit spul onder asfalt en natuursteenpleinen waar bij de de voegen worden dichtgevoegd. Wat ik nog niet vermeld had is dat wij ook een beluchtingsysteem aanleggen voor gasuitwisseling. En alhoewel er veel asfalt in Nederland ligt, is nog niet het hele land bedekt ermee. Gasuitwisseling en infiltratie van regenwater vinden naast het wegdek wel plaats. Ook is er natuurlijk nog grondwater, wat op veel plaatsen in Nederland niet zo heel diep zit.
Het granulaat werkt als volgt, de natuursteenfractie vormt tijdens de verdichting een skelet van steen met holle ruimtes. De holle ruimtes vullen zich met de klei. Het skelet van natuursteen draagt de druk van het asfaltwegdek en in de holle ruimtes groeien de wortels. Een organische stof toevoeging zoals bij bomenzand is er niet.
Ik geef je gelijk in het feit dat je een boom niet beschermt tegen minigravers met bomengranulaat. De structuur en werking van bomengranulaat zorgen er echter wel voor dat er een mooi fijn vertakt wortelgestel ontstaat dat zich sneller herstelt na graafschade.
En naar mijn mening heeft een boom een balans nodig tussen wortels en takken en ik dacht dat je bij een gezonde boom een gelijke hoeveelheid ondergrondse delen als bovengrondse delen hebt. Vandaar de 50% maar als ik dit een verkeerde gedachte is hoor ik het graag.
We moeten van elkaar leren op dit forum.
Meer info over granulaat en een combinatie van granulaat met afkoppeling van hemelwater is te zien op de site van de BSI
Posted: 09 Feb 2008, 20:47
by treespotter
Pietje wrote:Het blijft gewoon heel moeilijk bomen te plaatsen in een bebouwde omgeving...
Jammer hè dat er op die manier over wordt gedacht. Ik hoor namelijk geen enkele bouwkundig architect reppen over hoe moeilijk het is om bebouwing te plaatsen tussen de bomen. Die vragen 'gewoon' een velvergunning aan.
Kunnen wij niet een soort 'op- of afbreek' vergunning aanvragen wanneer een boom 'last' gaat krijgen van bebouwing of infrastructuur. Het is toch makkelijker dode materialen aan te passen aan levende of niet soms. Waarom moeten 'wij' nagenoeg altijd de partij zijn die zich moet inpassen in de bestaande of toekomstige situaties.
Posted: 10 Feb 2008, 13:52
by Harrie
Lijkt me een mooi idee en het zou een hoop gedoe schelen, gewoon eens wat huizen afbreken en dan een bos bouwen.